Nazmi Kahraman

Halk arasında söylenen bir deyim olan ''Geçti Bor'un Pazarı, Sür eşeği Niğde'ye'' ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Bazı vatandaşlarca ''Geçti Bolu pazarı, sür eşeği Nigde'ye'' olarak söylenen deyim aslında, ''Geçti Bor'un pazarı sür eşeği Nığde'ye'' şeklindedir.

Atasözleri ve deyimler bir çok dilde olduğu gibi Türkçe'de de önemli yere sahiptir. Peki bu deyimlerden olan ''Geçti Bor'un pazarı sür eşeği Niğde'ye ne demek? Ne anlama geliyor.?

Bor, Niğde'ye 13 kilometre uzaklıkta bir ilçedir. Eskiden beri, pazarı ile meşhur olduğu bilinir.

Niğde'nin Bor ilçesinde her Salı günleri pazar kurulurmuş, çok kalabalık ve ticareti canlı olurmuş, Çevre köylerden herkes, her türlü ürününü getirip, bu pazarda her aradığını satınalabilirmiş.

GEÇTİ BOR'UN PAZARI HIKAYESİ

Bir Salı günü bir köylü pazara gelmek için erkenden yola çıkmış. Yolda bir su başında mola vermiş. ''Biraz dinlenip, eşeğimi de otlatayım'' demiş. Eşeğini suladıktan sonra, bir iple kenardaki bir ağaca bağlamış. Kendisi de başka bir ağacın altına oturup nefeslenmek istemiş. 

Fakat sabah erken kalktığı için, oracıkta sızıp, derin bir uykuya dalmış. Uyandığında güneşin iyice yükseldüğini görmüş. Aceleyle hemen eşeğine atlamış ve yola çıkmış. Eşek hem yükü, hem de adamı taşıdığı için yavaş ilerliyormuş. Bu köylü böyle telaşla ilerlerken bir de bakmış ki ilerden kendi köylüleri evlerine dönmekteler. Az sonra yan yana geldiklerinde köylüler işi anlamışlar, komşularına gülüp: 

''Yahu sen ne yaptın'' demişler, ''Bor’un pazarı geçti; sür eşeğini Niğde’ye. Yarın oranın pazarı var ancak yetişirsin.''

Bu deyim dillerde geze geze meşhur olmuş ve kaçan fırsatları anlatmak için ''Geçti Bor'un pazarı, sür eşeğini Niğde'ye'' sözü söylenir olmuş.

''Geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye'' deyimi, fırsatı kaçırdın, yeni bir fırsat bekle, anlamında kullanılıyor.

MURAT KURUM'UN SÖZLERİ GÜNDEM OLDU

AK Parti İstanbul Belediye Başkan adayı Murat Kurum, CHP adayı Ekrem İmamoğlu için "Kusura bakmayın, yönetemediniz, yönetemiyorsun" derken, sözlerinin devamında "Geçti 'Bolu'nun' pazarı derler ya o pazar geçti" diye söylemişti.

İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor


 

Editör: EYYUP KAÇAR