Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin bilinmeyen dev gezegeni ''Dokuzuncu Gezegen''i bulmak için neredeyse on yıldır uğraşıyor.

Güneş sisteminde yer alan Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün dışında 9. bir gezegenin varlığından bahseden gökbilimciler, yaklaşık 10 yıldır araştırmalarını sürdürüyor.

''Dokuzuncu Gezegen'' olarak adlandırılan dokuzuncu bir dünyanın, kozmik mahallemizin uzak köşelerinde saklanıyor olabileceğini öne süren gökbilimciler, ''Eğer varsa, güneş sisteminin kökenleri ve evrimi hakkındaki anlayışımızı da yeniden yazabilir'' dedi.

Dokuzuncu Gezegen Yalniz

''Dokuzuncu Gezegen olmadan güneş sistemini açıklamak gerçekten zor'' diyen Gökbilimci Mike Brown, Kuiper Kuşağı'ndaki nesnelerin tuhaf yörüngelerinin bu gezegenin varlığını işaret ettiğini düşünüyor.

Gezegenin Dünya'nın kütlesinin 5 ila 10 katı olduğu tahmin ediliyor ve Güneş'ten ortalama 500 astronomik birim uzakta olduğu düşünülüyor. Ancak bu kadar uzakta, gezegeni gözlemlemek oldukça zor.

YENİ GÖZLEM EVİ YAPILIYOR

Gözlemevi̇ Şi̇li̇

Gökbilimciler, 2025'te faaliyete geçecek olan Vera C. Rubin Gözlemevi'nin, Dokuzuncu Gezegen'i bulma ihtimalini artırdığını ifade etti.

Brown, ''Gözlemevinin yardımıyla gezegeni önümüzdeki iki yıl içinde bulabiliriz'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR