“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, yaptığı açıklamada,  "Ankara'da 1 Ocak’tan itibaren 210 gram ekmek 8 TL'den satılacağını” söyledi. Alnıaçık, ekmeğin gramajının da 200 gramdan 210 grama çıkartıldığını belirtti. Un fiyatlarına da zam geldiğini söyleyen Alnıaçık, “500 TL olan 50 kilogram un 650 TL’ye çıktı. 185 TL olan yaş maya ise 450 TL oldu" dedi.

‘FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ OLMUŞTUR’

Komisyon Başkanı ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar ise artan girdi maliyetlerinin komisyonda göz önüne alındığını belirterek, maliyetleri doğrudan etkileyen un, maya, elektrik, su, doğalgaz, motorin, işçilik ve kira gibi artan girdiler nedeniyle ekmek fiyatının maliyetinin altında kaldığı ve bu nedenle ekmek fiyatında yeni düzenlemeye gidilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını belirtti . Ar, "Pişmişi net 210 gram gelen normal ekmeğin 8 TL'den, pişmişi net 315 gram gelen normal ekmeğin 12 TL'den, pişmişi net 420 gram gelen normal ekmeğin 16 TL'den satışının uygulanmasına ilişkin Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesi, toplantıya katılan komisyon üyesi kurum ve kuruluş temsilcilerinin onayına sunulmuş ve tarife oy birliğiyle kabul edilmiştir. Maliyet birimlerine gelen zamlar göz önüne alındığında ekmekte fiyat artışı kaçınılmaz olmuştur" ifadelerine yer verdi.

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

 Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonunun oy birliğiyle kabul ettiği Ankara merkez ve ilçelerinde uygulanacak Normal Ekmek Fiyatları Azami Hadlerini Gösterir Ücret Tarifesi, Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınmasının ardından, ANKESOB Yönetim Kurulu'nun kararı ile uygulamaya konulacak. Yeni tarife, 1 Ocak 2024'den itibaren geçerli olacak.

Editör: Nazmi Kahraman