Meksika'nın Chihuahua kentinde, havalandırma tüneli kazılırken, yer altında bulunan mağara gizemini koruyor.

Chihuahua'nın Naica bölgesinde madenciler tarafından havalandırma tüneli kazılırken tesadüfen keşfedilen mağara bir mücize olarak nitelendiriliyor. 

Dünya yüzeyinin yaklaşık 300 metre altında yer alan mağara, muazzam alçı kristal kirişlerle dolu, adeta doğanın bir sanat eseri gibi.

Devasa kristallerle dolu mağarada bulunan kristallerden  bazıları 11 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde. 

Araştırmacılar, kristallerin, yeraltı suyundan gelen çözünmüş tuzlardan oluşan selenit alçı taşından oluştuğunu söyledi.

26 MİLYON YILLIK MAĞARA

Kullanıcılar bu gözlüklerle konuşabilecek! Kullanıcılar bu gözlüklerle konuşabilecek!

Kristaller Mağarasının sadece büyüklüğüyle değil, aynı zamanda tarihiyle de büyüleyici bir yer olduğunu kaydeden araştırmacılar, şunları söyledi:

''Mağara, yaklaşık 26 milyon yıl önce bir magma rezervuarının üzerinde oluştu. Magma, kayalardaki çatlaklardan yukarıya doğru zorlanırken, mineral bakımından zengin suları da yanında taşıdı. Bu sular, kireçtaşında oyuklar açarak binlerce yıl boyunca kristalleşmeye başladı.''

ÖLDÜREN SICAKLIKLAR

Araştırmacılar, 2000 bin yılında keşfedilen mağaranın gizemini halen koruduğunu kaydederek, Kristaller Mağarası'nın çekiciliğinin sadece kristallerle sınırlı olmadığını ve birçok tehlikeli koşulu da barındırdığını söyledi.

Sıcaklıkların ölümcül seviyelere ulaştığını ifade eden araştırmacılar, şöyle devam etti:

''Sıcaklıklar insanlar için ölümcül olabilecek seviyelere ulaşıyor ve nem oranı yüzde 90'ın üzerine çıkıyor. Bu nedenle, mağarayı ziyaret edenler için uygun koruma şart. Ayrıca, kristaller arasında dolaşmak da tehlikeli olabilir, çünkü kirişler son derece kaygandır.

Kristaller Mağarası, doğanın bize sunduğu muhteşem bir miras ve keşfedilmeyi bekleyen bir harika. İlerleyen yıllarda, bilim insanları ve maceraperestler bu gizemli yerin derinliklerini keşfetmeye devam edecekler.''

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR