Dara Antik Kent’te ‘Kalemin Ustaları Resim Sergisi’
Dara Antik Kent’te ‘Kalemin Ustaları Resim Sergisi’
İçeriği Görüntüle


Ürdün'ün güneyindeki Wadi Rum Çölü'nde, Antik Mısır firavunu III. Ramses'in adının yazılı olduğu tarihi bir yazıt bulundu. Bu keşif, Ürdün’de sabit bir kaya yüzeyine oyulmuş ilk ''Kraliyet Mısır yazıtı'' olma özelliği taşıdığı bildirildi.

Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, 3 bin 200 yıl önce hüküm süren III. Ramses dönemine ait bu yazıt, Ürdün’de arkeologlar tarafından bilimsel olarak belgelendi. Ramses III, M.Ö. 1184-1153 yılları arasında, Doğu Akdeniz’in büyük güçlerinin çöküş yaşadığı, ''Deniz Halkı'' istilalarının gerçekleştiği çalkantılı bir dönemde tahta çıkmıştı.

''YAZIT WADİ RUM'DA ZORLU BİR NOKTADA BULUNDU''

Arkeolog Ali Al-Manaser, yazıtın ''doğal bir kaynağın yakınında ve erişimi son derece zor bir bölgede'' bulunduğunu belirtti. 

Haşimi Üniversitesi Kültürel Kaynaklar Yönetimi ve Müzecilik Bölümü Başkanı olarak yazıtın belgelenmesine katkıda bulunan Manaser, keşifle ilgili olarak şunları söyledi:

''Bu yazıt, sabit ve büyük bir taşa oyulmuş olması nedeniyle Ürdün'de bulunan ilk kraliyet Mısır yazıtı olma özelliğine sahip. Daha önce kuzey Ürdün’de hareket ettirilebilir bir kaya parçası üzerinde bir Mısır yazıtı keşfedilmişti. Ancak bu yeni yazıt, bir dağ oluşumunun ayrılmaz parçası olarak yerinde duruyor.''

Mısır’ın eski antikalar bakanı Zahi Hawass da, yazıtın III. Ramses'in ''Sa-Re'' yani ''Re'nin Oğlu'' unvanıyla adlandırıldığını belirtti. 

Yazıtın, firavunun ordusunun bölgeden geçerken kazındığını ifade eden Hawass, ayrıca, günümüzde Suudi Arabistan sınırları içindeki Tayma bölgesinde de III. Ramses adına benzer bir yazıt bulunduğuna dikkati çekti.

Arkeologlar, Ramses III'ün değerli kaynaklara erişimi sürdürmek amacıyla Ürdün’ün güneyinden geçtiğini belirtiyor. Bu dönemde Ürdün'ün güneydoğusunda bolca bulunan bakır gibi madenlere ulaşmak için ticaret yollarının güvenliğini sağlamak firavun için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Yazıtın bulunduğu bölgede henüz doğrudan ilişkili başka bir eser keşfedilmediğini belirten arkeologlar, ancak arkeolojik kazıların sürdüğünü ve  Ramses III’ün seferleri hakkında daha fazla kanıt bulunabileceğini umut ettiklerini söyledi.

Kaynak: Live Sience