Saraçhane'de 1 Mayıs müdahalesi: Taksim için yaşananlar Saraçhane'de 1 Mayıs müdahalesi: Taksim için yaşananlar

Duruşma öncesi açıklama yapan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, "Adalet yoksa devlet de olamaz. Adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum" dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat 2023’te yaşanan depremde Adıyaman’da yıkılan ve 35’i KKTC'li sporcu ve öğretmenlerden oluşan toplam 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin 5'i tutuklu 11 sanığın  “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılandığı ve kamuoyunda “Şampiyon Melekler” davası olarak adlandırılan dava duruşması Adıyaman 3'ünc Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

'ADALET YOKSA DEVLET DE OLAMAZ'

3-5 Ocak tarihlerinde görülecek duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada otel enkazında hayatını kaybedenlerin fotoğrafı ve “Adalet” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada konuşan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, davanın Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkesin ortak davası olduğunu söyledi. Acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu dile getiren Üstel, “Gündelik çıkarlara bakmadan, gerekli yasal tedbirleri tam ve eksiksiz uygulayarak, bunlara uymayanları da en ağır şekilde cezalandırarak bu acılardan kurtulabiliriz. Adalet yoksa devlet de olamaz. Dolayısıyla adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin kanunların öngördüğü şekilde hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum” dedi.

KIBRIS’TAN 100 KİŞİLİK HEYET

Yaklaşık 100 kişilik bir heyetle davayı takip etmek için Adıyaman’a geldikleri bilgisini veren Üstel, “Başbakan olarak ben buradayım. Hükümetimizi temsilen 3 bakanımız yanımızda. Yaşamlarını yitiren şampiyon meleklerimizin ailelerinin temsilcileri burada. Sanıyorum bu ekip, ülke olarak bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığımızın somut bir göstergesidir” diye konuştu.

Açıklamada söz alan aileler ise atılı suç niteliğinin değiştirilerek sanıkların “olası kast suçuyla” yargılanmasını talep etti.

Açıklamanın ardından Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonda görülen duruşma salonuna geçildi. Sanıklar duruşmaya, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı

Duruşmayı takip etmek isteyen basına yalnızca iki kişilik yer ayrıldığı belirtilerek izin verilmedi. Salona yalnız TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri alındı. Basının dönüşümlü olarak salona girebileceği, öğleden sonra ise DHA ve Haber Türk’e izin verileceği belirtildi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada söz alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, sanıkların SEGBİS aracılığıyla bağlanmasının müştekilerin sanıklara doğrudan soru yöneltmesinin önüne geçtiğini ifade ederek, sanıkların mahkeme salonunda bulunmasını talep etti. Sağkan ayrıca ceza mahkemelerinde SEGBİS kullanılamayacağını da vurguladı.

BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANDI

Ardından sanık savunmaları dinlenmeye başlandı. Otelin sahibi Ahmet Bozkurt, iktidarın 6 Şubat depremlerinde kendi sorumluluğunu gizlemek için çeşitli davalar açtığını belirtti. Bozkurt, proje ve yapının uyumsuz olduğu iddialarına, otelin yapıldığı dönemde teşvik bölgesinde bulunduğu bilgisini vererek ve projeye uygun olduğuna dair Kalkınma Bankası hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayını hatırlatarak yanıt verdi.

72 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YAPIYI SAVUNDU

Bozkurt 2018’de Turizm Bakanlığı’ndan 1 milyon 115 bin avro yenilenme kredisi aldığında bakanlığın oteli denetlediğini ifade etti. Bozkurt iddianamedeki iddiaları ise “iftira” olarak niteledi. Bozkurt devamında şunları söyledi: “Gerek basın gerek başka kuruluşlar dedikoduyla, kulaktan dolma bilgilerle, sokak ağzıyla konuşuyor. Bunları söyleyenler Adıyaman’ı bilmiyorlar, bazıları benim otelimin yapıldığı tarihte hayatta bile yoktu. Hepsi asılsız, hepsi yalan. Bunlar da Adıyaman’daki iş hayatımdan dolayı beni çekemeyenler. Bu çember genişledi, içine basın da girdi. Ben işime çok özen gösterdim, otelimde usulsüz hiçbir şey yoktur. Otelim yapılışından, eksikliklerinden dolayı değil; asrın felaketi depremin şiddeti yüzünden yıkıldı. Benim de mühendisimin de hiçbir kusuru yok, günahsızız.”

Duruşma diğer sanıkların beyanları ile sürüyor.

Editör: Nazmi Kahraman