ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, 2013 yılından itibaren Kayseri yer altı envanterinin çıkarılması için Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Obruk Mağara Araştırma Grubu tarafından büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Altı bine yakın yayın çıktı.

Diyarbakır’dan havadan ihracat için protokol imzalandı Diyarbakır’dan havadan ihracat için protokol imzalandı

Prof. Dr. Osman Özsoy, çalışmalardan birinin Kayseri'de fosil kavramını ortaya çıkardığını belirterek, "çünkü bizim Mağara Araştırma Grubu'ndaki araştırmacılarımızın bilgileri, jeolojik öngörüleri bizi bu günlere getirdi." Geçen Kasım ayında Kayseri'de çalışma yaparken şüphelendiğimiz bir yerde şüphelendiğimiz şeyler dikkatimize çarptı. Bu noktada, şekilleri de kontrol ederek, Türkiye'de Uşak'ta ve Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı'nda bir ağaç fosili olduğunu belirten bir literatür araştırması var. Burası ağaçların çoğunlukla fosilleştiği yer. Türkiye'de bu kadar iyi korunmuş başka bir yer yok."

İLK KEZ GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Osman Özsoy, Kayseri'de ağaç fosillerinin ilk kez görüldüğünü ve uzmanların son sözü vereceğini belirtti. Yere ve çevreye yeni bir bakış açısıyla bakıyoruz. Bu göz ve mağara araştırmaları, bulunduğumuz yerde gerçekten şüpheli bazı jeolojik şekilleri ve oluşumları ortaya çıkardı. Çok dikkatli incelendiğinde, bu kesitte bir ağaç fosili olma olasılığı son derece yüksektir. Bu fosilleşmiş yapılarda, zirai ağaç halkalarının bir bölümünü rahatlıkla görebiliyoruz. Bu alan çok büyük değil, ancak kökler, dallar ve gövdenin bir kısmına kadar fosilleşmiş ağaçları rahatlıkla görebiliriz.

 

"EN AZ ONLAR KADAR YAŞLI"

Ağaç fosilini bulma ve keşfetmek için bulunduğumuz yer, Kayseri'de daha önce hiç keşfedilmemiş bir yer. Bu konuda uzman olanlar, ağaçların yaşı, cinsiyeti ve fosilleşmişliği hakkında son sözü verecektir. Bununla birlikte, Türkiye'deki literatürde 20 milyon yıldan bahsedilen yaşlar var. Kayseri'de bulunan hortumluların fosillerinin 8 milyon yıl öncesine ait olduğunu biliyoruz. Bu nedenle buradaki ağaçlar onlardan önce oluşacaktır. Muhtemelen onlar kadar yaşlı.

 

UZMANLAR ARAŞTIRMA YAPACAK

Uzmanlar, ağaçların cinsi, kökleri ne kadar derine iniyor, tek çeşit bir ağaç mı, korunma nedenleri ve nasıl yapıldığına karar verecek. Bunların cevapları çok gizemli. "Kayseri'de 10 milyon yıllık orman bulundu" dersek gerçekten çarpıcı bir başlık olur. Kayseri'de kurulacak Doğa Tarihi ve Paleontoloji Müzesi için bu buluntuların faydalı olabileceğini düşünüyoruz."

Editör: Ayşegül Yaşar