Serenay Sarıkaya'nın sevgilisi Mert Demir kimdir, kaç yaşında, nereli? Serenay Sarıkaya'nın sevgilisi Mert Demir kimdir, kaç yaşında, nereli?

FOX TV’de yayımlanan Kızıl Goncalar dizisi, Türkiye’de televizyonlarda en çok izlenen ikinci program oldu. Ancak dizinin başarısı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Dizide yer alan, özellikle muhafazakâr toplum kesimlerinin ve İslami tarikat-cemaatlerin temsiliyle ilgili sahneler, hem olumlu hem de olumsuz tepkilere neden oldu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), diziyle ilgili şikayetler sonrası, FOX TV’ye idari para cezası ile iki kez program durdurma cezası verdi. Cezanın “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık" gerekçesiyle verildiği açıklandı.

DİZİNİN KONUSU VE KAHRAMANLARI

İlk bölümü 18 Aralık, ikinci bölümü ise 25 Aralık’ta yayımlanan dizinin yönetmenleri Ömür Atay ve Özgür Sevimli. Senaryo yazarı ise Necati Şahin’e ait.

Kızıl Goncalar'da başrolleri Özcan Deniz ve Özgü Namal paylaşıyor.

Dizide, yaşamları kesişen Atatürkçü doktor Levent ile bir dini cemaatin içinde yaşayan Meryem’in ve de çevrelerindekilerin yaşadıkları anlatılıyor.

Yapımda muhafazakâr - seküler kimliklere ve yaşam tarzlarına vurgu yapılıyor.

Dizide, dini cemaatler içindeki kadınların ve kız çocuklarının konumuna da değiniliyor.

DİZİNİN OLUMLU TEPKİLERİ

Kızıl Goncalar dizisi, bazı kesimler tarafından gerçekçi, cesur ve kaliteli bir yapım olarak övgü topluyor.

Dizinin, Türkiye’nin yakın tarihini ve toplumsal sorunlarını objektif bir şekilde yansıttığı, farklı bakış açılarına saygılı olduğu, ön yargıları kırmaya çalıştığı, kadınların güçlü ve bağımsız rollerde gösterildiği, oyunculuk, senaryo ve yönetimin başarılı olduğu gibi yorumlar yapılıyor.

Dizinin hayranları, dizinin yayına devam etmesi için sosyal medyada kampanyalar başlatıyor ve diziyi destekliyorlar.

DİZİNİN OLUMSUZ TEPKİLERİ

Kızıl Goncalar dizisi, bazı kesimler tarafından eleştiri ve tepki çekiyor. Dizinin, Türkiye’nin milli ve manevi değerlerine aykırı olduğu, toplumu bölücü ve yıkıcı bir ajandaya hizmet ettiği, muhafazakâr kesimleri ve İslami cemaatleri karaladığı, yanlış ve yalan bilgiler içerdiği, gençleri kışkırttığı, ahlaksızlık ve şiddet içerdiği gibi iddialar ortaya atılıyor. Dizinin karşıtları, dizinin yayından kaldırılması için RTÜK’e şikayette bulunuyor ve diziyi protesto ediyorlar.

Kızıl Goncalar dizisi, Türkiye’de televizyon tarihinin en çok izlenen ve en çok tartışılan dizilerinden biri oldu. Dizinin, toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren veya birbirinden ayıran bir etkisi olduğu söylenebilir. Dizinin akıbeti ise henüz belli değil. RTÜK’ün verdiği cezaların ardından, dizinin yayına devam edip etmeyeceği, formatını veya içeriğini değiştirip değiştirmeyeceği, başka bir kanala taşınıp taşınmayacağı gibi sorular gündemde. Dizinin hem hayranları hem de karşıtları, dizinin geleceğiyle ilgili merakla bekliyorlar.

Editör: Ayşegül Yaşar