Mahalle bakkallarının hemen hemen hepsinde asılı olan nostaljik semboller, kredi kartlarıyla kalktı.

Günümüzdeki avm, zincir marketlerin yerine eskiden mahalle bakkalları vardı. İnsanlar, bakkal, kasap ve diğer küçük esnaftan ihtiyacını alırdı. Ancak, bu esnaf arasından  bakkal ve kasaplar revaçtaydı. 

Mahallelerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bakkal ve kasaplardan genellikle borçla alış veriş yapılırdı. Özellikle çalışan kesim, aldıklarını deftere yazdırır, ay sonunda da ödemesini yapardı. 

Bu uygulama günümüzde eskisi kadar yaygın olmasa da, bazı mahalle bakkallarında hala devam ediyor.

Denizi olmayan Diyarbakır'da tekne denetimi Denizi olmayan Diyarbakır'da tekne denetimi

PEŞİN SATAN VE VERESİYE VEREN

V E R E S İ Y E

Bir zamanlar "Veresiye veren" ve "Peşin satan" esnafın durumunu gösteren resimler duvarlara asılırdı. Peşin satan esnafın keyifli, veresiye satan esnafın da perişan olmuş hali resimlerde yerini alıyordu.

Bu resimler, 1990'lı yıllara kadar bazı esnafın duvarlarında asılıydı. Ayrıca, "veresiye satışımız yoktur" ya da ''Veresiye teklif edilmemesi rica olunur'' gibi yazılar da duvarlara asılırdı.

KARTLARIN HAYATIMIZA GİRİŞİ

Kredi kartlarının aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, bu resimler ve yazılar zamanla duvarlardan indirildi. 

Küçük esnafın duvarlarını süsleyen resimler ve yazılar, artık nostaljik bir anı olarak hatırlanıyor. 

Kredi kartları, nakit parayı adeta geride bırakarak, günlük alışverişlerin vazgeçilmezi haline geldi. Artık bankalara gelen maaşlar, ceplere girmiyor; otomatik ödeme talimatlarıyla maaşlar banka hesaplarına aktarılıyor.

Artık neredeyse herkesin cebinde bir veya birkaç kart bulunuyor. Günümüzde bazı vatandaşlar nakit çekerken, diğerleri ise birkaç kart kullanarak alışverişlerini yapıyorlar. 

Hatta bazıları, bir kartla nakit çekip, diğer kartın asgari ödemesini bile gerçekleştiriyorlar.

KREDİ KARTLARININ TARİHÇESİ

Türkiye’de kredi kartı uygulaması 1963-1964 yıllarında İstanbul Turizm isimli firmanın ''Le Diners Club'' ve ''Carte Blanche'' isimli kartları çıkarma yetkisini almasıyla başladı.

Söz konusu firmadan bu temsilciliği, 1968 yılında Koç grubuna bağlı Setur aldı.  Ancak, bu karta o yıllarda yüksek gelirli sadece birkaç bin kişi sahipti.

Daha sonra American Express (Amex) kartı piyasaya girmiştir. 1975 yılında Interbank grubuna bağlı olarak Mastercard, Eurocard ve Access kartları piyasaya sürüldü.

1981 yılında ise Visa kredi kartı ülkemizde kullanılmaya başlamıştır. Ancak toplumun çoğunluğu 1990'lı yıllara kadar temel ödeme aracı olarak daha çok nakit para kullanılıyordu.

Türkiye’de ilk ATM 1980’lerde hizmete sokulmuş, ilk ATM sistemi ise 1987’de NCR tarafından kuruldu.

2000’li yıllarda segmantasyona gidilmiş ve her kesimin ihtiyacına yönelik olarak kartlar çıkarıldı. Kredi kartı kullanımı 2000'li yıllarda hız kazanmış ve kredi kartı günümüzde artık nakitin yerini aldı.

Türkiye, Fransa'dan sonra Avrupa ülkeleri arasında kredi kartı kullanımının en yoğun yaşandığı ikinci ülke konumunda varlığını sürdürmektedir.

Türkiye'de sadece kredi kartı sayısının 120 milyonu geçtiği bildirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR