Nazmi Kahraman

Kolomb'un yumurtası, siyasi ve sivil yetkililerin yaptıkları bazı işlerin ihtiyacı karşılamadığı ve yetersiz kaldığı anlamında kullanılmaktadır.

Kristof Kolomb (Christopher Columbus) Amerika’yı keşfettikten sonra İspanyol elitleriyle akşam yemeğindeyken birisi yapılan işi küçümseyerek “Sayın Kristof, eğer siz Amerika’yı keşfetmiş olmasaydınız İspanya’da ve hatta bu mecliste mevcut bilgi tecrübesiyle maceraya çıkıp orayı keşfedebilecek o kadar çok kişi var ki” demişti. 

Kolomb buna cevap vermeyerek kendilerinden bir yumurta getirmelerini istedi. Sonra da yumurtayı masaya koydu ve “Beyler, sizinle iddiaya giriyorum ki içinizden hiç kimse bu yumurtayı benim yapacağım şekilde herhangi bir destek olmadan masanın üstünde dikine durduramaz” dedi. 

Adalet Bakanı açıkladı: Urfa ve Van’da da kurulacak Adalet Bakanı açıkladı: Urfa ve Van’da da kurulacak

Hepsi tek tek uzunca denedi ve başarısızlıklarını kabul ederek yumurtayı çaresizce Kolomb’a geri verdiler. O da yumurtanın bir ucunu hafifçe masanın üzerine vurarak kırdı ve masaya yerleştirdi. Yumurtanın dibinin kırılarak düzleşmesi sayesinde yumurta masada dik durdu.

Sorun, bir yumurtanın nasıl dik olarak durdurulabileceğidir. Görüldüğü gibi çözüm, basit olmaktan öte, zekicedir. Farklı bir başarı elde edildiğinde onun herkes tarafından yapılabileceğini, ama önemli olanın o farklılığı ilk defa düşünmek olduğunu görmektir. Diğerleri Kolomb'a bakarak sustular.

Kolomb'un yumurtası, siyasi ve sivil yetkililerin yaptıkları bazı işlerin ihtiyacı karşılamadığı ve yetersiz kaldığı anlamında kullanılmaktadır.

Türkiye siyasi tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Süleyman Demirel, 1987 bütçe görüşmelerinde iktidar partisi Anavatan Partisi’ni eleştiriren Demirel, “Hem aşırı enflasyon olacak, hem dar gelirli ezilmemiş olacak, buna Kristof Kolomb’un yumurtası derler” ifadelerini kullanmıştı.

KRİSTOF KOLOMB KİMDİR

1451 yılında İtalya'nın Cenova kentinde dunyaya gelen Kristof Kolomb, 1506 yılında İspanya'ın Vallodalid bölgesinde vefat etti. Mezarı aynı bölgede bulunmaktadır.

Kristof Kolomb,  Atlantik Okyanusuna yaptığı toplam dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kaşiftir. 

Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri, Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu. 
Kaynak  Vikipedia

Editör: Nazmi Kahraman