İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

Arkeologlar tarafından yapılan kazılarda yıkık bir manastırın altında Ortaçağ'dan kalma bir köy ortaya çıktı.

Fransız Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nden Philippe Blanchard liderliğindeki ekip, Eylül 2022'de başlayan ve Aralık 2023'te tamamlanan kazılarda Fransız Devrimi sırasında yıkılan manastırın tüm detaylarını gün ışığına çıkardı. Blanchard, "Eşsiz bir topluluk olduğu için, bu manastırın mümkün olduğu kadar çok öğesini kazdık: tüm kilise, tüm manastır, tüm çevre binalar, tüm tesisler kazıldı'' dedi.

Kazılarda ortaya çıkan buluntular arasında, 11. veya 12. yüzyılda başlayan manastırın farklı dönemlere ait izleri bulunduğunu ve manastırın genişlemesi, düz apsisli küçük bir yapıdan, bir ambulatuvar eklenerek büyüyen bir kiliseye evrildiğini kaydeden Blanchard, Beaumont Manastırı'nın mezarlığının da ilgi çekici detaylara sahip olduğunu söyledi.

Mezarlığa, 1563'te yaşanan bir veba salgını sırasında gömülen dokuz rahibeden bahsedildiğini anlatan Blanchard, kazılarda ortaya çıkan 18. yüzyıla ait Çin'den kaliteli seramikler bulunduğunu belirtti.

Blanchard, Beaumont Manastırı'nın keşifleri, Fransız tarihine ve Katolik manastırlarının evrimine yeni ışık tuttuğunu belirterek, Paris'in yaklaşık 178 kilometre güneybatısında bulunan Beaumont Manastırı'nın, 1002 yılında yapıldığını söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR