Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, meclis genel kurulunda DEM Parti Grubu adına konuşma yaptı. Koçyiğit, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenerek “Alevi inancını asimile etmekten vazgeçin” dedi.

“ALEVİLERİ İÇERİDEN ASİMİLE ETMEK İSTİYORSUNUZ”

Koçyiğit, Meclis’te yaptığı konuşmada Alevileri asimile etmek için Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulduğunu belirterek,

“Geçen yıl kurulan ve bizim de çokça itiraz ettiğimiz Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını kurdunuz. Bunun başkanlığına Alevilikte “Yol düşkünü” denilen, aslında Yol’dan çıkmış bir kişiyi getirdiniz, bir zatı getirdiniz ve bugün bu daire başkanlığı eliyle Alevileri içeriden asimile etmek istiyorsunuz” dedi.

“HACI BEKTAŞ VELİ DERGAHI’NI NEDEN ALEVİLERE İADE ETMİYORSUNUZ?”

Koçyiğit, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Hâlâ Hacı Bektaş Dergâhı’nı niye Alevilere iade etmiyorsunuz? Hâlâ Hacı Bektaş Velî Dergâhı ve diğer bütün Aleviler açısından kutsal olan mabetleri, inanç yerlerini niye turistik bir mekân olarak Alevilere biletle gezdiriyorsunuz?” sorularını yönelterek “Bugün Aleviliği bir Sünni kuşatması içerisinde yok etmek ve eritmek istiyorsunuz, ikincisi Şiilik kuşatması içerisinde Şialaştırarak asimile etmek ve yok etmek istiyorsunuz. Oysaki bilmiyorsunuz, Yavuz’un kılıcına boyun bükmemiş, 50 bin baş vermiş ama sırrını, yolunu terk etmemiş bir Alevi inancı var. Siz ne yaparsanız yapın, ne diyordu Pir Sultan: “Benim kapımdaki köpek bile harama el uzatmaz, haram safraya oturmaz.” İşte siz Aleviliği tanımamışsınız” diye konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Gaziantep'te okul ziyaretinde bulundu Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Gaziantep'te okul ziyaretinde bulundu

“ALEVİLERİN SİZİN VERECEĞİNİZ BEŞ KURUŞ MAAŞA İHTİYACI YOK”

Koçyiğit, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın dedelere maaş bağlama konusuna dair “Aleviler sizin vereceğiniz beş kuruş maaşa, Aleviler sizin ödeyeceğiniz elektrik, su faturasına, Alevilerin size vereceği mevkilere, makamlara ihtiyacı yok” diyerek tepki gösterdi. Koçyiğit, şöyle devam etti:

“Siz Aleviliği milliyetçileştirmek istiyorsunuz yani Alevileri milliyetçi bir doktrinle, milliyetçi bir anlayışla buluşturmak istiyorsunuz. Oysaki Alevi anlayışı, Alevi inancı şunu öğretmiştir bizlere: Biz 72 millete bir nazarla bakarız, bizim için insandır, Kabe’si insan olan bir inancız. Ve böyle bir inancın mensupları, 72 millete bir nazarla bakan inancın mensuplarını bugün siz milliyetçilikle zehirleyerek aslında başka bir alana, başka bir yere çekmeye çalışıyorsunuz. O anlamıyla, şunu söyleyelim: Evrensel insan haklarını esas alan, evrensel değerlere inanan ve bu ülkenin gerçek anlamda aydınlık yüzü olan Alevilerden elinizi çekin, Alevi inancından elinizi çekin, Alevi inanç yerlerini Alevilere iade edin ve Alevilikle uğraşmaktan, Kürtlükle uğraşmaktan, Kürt kültürünü ve Alevi inancını asimile etmekten vazgeçin diyorum.”

Editör: Nazmi Kahraman