Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), 32’nci kuruluş yıl dönümüne ilişkin Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde yapmayı planladığı konserin Küçükçekmece Kaymakamlığı tarafından iptal edilmesinin ardından Bağcılar ve Sancaktepe olmak üzere iki ayrı yerde konser verdi. İki ilçede düzenlenen etkinliklere Bilim Eğitim Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Kürt Araştırmaları Derneği, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) ve Adalet Nöbeti Anneleri katıldı. Konserlerde gençlerin yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmadı.

Bağcılar’da düzenlenen konser etkinliği Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İlçe Örgütü binasında gerçekleştirildi. MKM’nin flamalarının salona asıldı. Etkinlik, saygı duruşu ile başladı.

‘Kadınlar her alanda yer edinecek’

Burada ilk söz alan MKM çalışanı Dilan Suyu, konserlerinin yasaklandığını hatırlatarak, bu yasaklarla özellikle kadın sanatçıların hedef aldığını belirtti.

‘Bugün direniyoruz’

Ardından konuşan MKM Sanatçısı Kemal Yıldırım, “Bugün direniyoruz” diyerek sözlerine başladı. Adalet Nöbeti tutan annelerin direnişini selamlayan Yıldırım, MKM’nin 32 yıldır Kürt kültürü ve müziği için direndiğini vurguladı. Yıldırım, “Yüzlerce arkadaşımız şehit oldu, unutmayacağız. Kürtler, zindanlarda alanlarda her yerde direniyor. Kürtler bu büyük direnişi 40 yıldır sergiliyor. Bugün de özgür Kürtler olarak direniyoruz ve direneceğiz. Bu direnişimiz kimliğimiz ve kültürümüzden geliyor. Bu yüzden kültürümüz çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘Kürt kültürü üzerinde tecrit var’

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun zamandır Kürt kültürü ve sanatı üzerinde büyük bir tecrit var. Aynı zamanda Sayın Öcalan üzerinde de bir tecrit var. Bunlar birbirinden bağımsız değil. O yüzden Sayın Öcalan üzerindeki tecrit aşılmadıkça ileriye gidemeyeceğiz. Bundan dolayı da bugün yine Kürt sanatçılar olarak direnip, kültürümüzü ve sanatımızı savunacağız.”

Daha sonra MKM, Koma Hevra ve Gölge Kültür Sanat Merkezi sahneye çıkarak stranlarını seslendirdi. Gençler halaylar, alkışlar ve sloganlarıyla şarkılara eşlik etti.

Sancaktepe DEM Parti İlçe Örgütü’nde gerçekleşen konser etkinliğine, gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Etkinliğe DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Gonca Yangöz ve DEM Parti il yönetimi de katıldı.

1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest 1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest

Birlikte mücadele çağrısı

Burada kısa bir konuşma yapan DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Gonca Yangöz, MKM’nin konserinin yasaklanmasına dikkati çekti. Yangöz yasaklara karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu. Tecrit ve açlık grevlerinin de devam ettiğini hatırlatan Yangöz, mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Yangöz’ün konuşmasının ardından sanatçılar Şilan Dora, Sorjiyan Mizgin ve Şêrzat sahne aldı. Etkinlik katılımcıların coşkulu halay, alkış ve zılgıtlarıyla son buldu.

Editör: Nazmi Kahraman