Urfa’nın Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Özak Tekstil’de çalışan işçilerin, işten atılmalara ve sendika değiştirmeye zorlanmalarına karşı 27 Kasım’da başlattığı direniş sürüyor. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'nda (BİRTEK-SEN) örgütlü olan işçiler, direnişlerinin 80’inci gününde İstanbul Şişli’de bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda (TGS) açıklama yaptı.

Yaşanan baskılar

Taksim’e çıkmak isteyen gruplara polis müdahalesi: Gözaltılar var Taksim’e çıkmak isteyen gruplara polis müdahalesi: Gözaltılar var

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin yaşadıklarına işaret ederek, "Tazminatsız işten atmalar, günde 18 saati bulan zorunlu mesailer, baskı, mobbing, kadın işçilerin uğradığı taciz ve tehdit gibi haksızlıklar olmak üzere işçilerin görmediği zulüm kalmadı” dedi.

Kadın işçilerin özel hayatlarıyla tehdit edildiğini ifade eden Türkmen, "En son bir kadın işçi, tehdit ve baskılar sonucunda istifa etmeyince 27 Kasım günü işten atıldı. İşten atmalar başlayınca bu baskı ve tehditlerden bunalan 450’den fazla işçi 27 Kasım itibarı ile iş bırakarak direnişe başladı" diye kaydetti.

Urfa'daki direniş sırasında valilik ve emniyetin yanı sıra İl Müftülüğü, Ticaret ve Sanayi Odası yönetimleri ile AKP’li Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de engellemeleriyle karşı karşıya geldiklerini hatırlatan Türkmen, bunun üzerine gönüllü 10 işçi ile birlikte direnişlerini İstanbul’da Özak Holding’in önüne taşıdıklarını aktardı.

'İşçiler İstanbul’a sığdırılmadı’

Engel ve yasakların İstanbul’da da devam ettiğini vurgulayan Türkmen, "Özak Holding’in bulunduğu Zeytinburnu’nda kaymakamlık 1 hafta süre ile eylem yasağı getirdi. Aynı gün direnişi Başakşehir'deki Özak Tekstil’in önüne taşıdık. Ama 1 saat geçmeden Başakşehir Kaymakamlığı da yasak kararı aldı. Arkadaşlarımız gözaltına alındı. Özak işçilerini Urfa’ya sığdırmayan bu iktidar ve emrindeki mülki amirler, işçileri İstanbul’a da sığdırmadılar" şeklinde konuştu.

İstanbul’daki direnişlerini 80’inci günde sonlandırdıklarını söyleyen Türkmen, çeşitli kampanya ve etkinliklerle mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Editör: Nazmi Kahraman