Özgür Ayaydın
Yenilenebilir enerji yatırımlarının son yıllarda önem kazanmasıyla Diyarbakır’ın Karacadağ etekleri adeta gözde oldu. Yerel firmalar güçleri doğrultusunda irili ufaklı güneş tarlası kurarken, son dönemde ulusal firmalar da yönünü Diyarbakır’a çevirdi.
29 YILLIĞINA KİRALADI
Yıllık güneşlenme süresinin uzunluğu ve güneş tarlası için yapmaya müsait taşlık araziler, firmalara cazip hale geldi. Karacadağ'ın tarıma elverişsiz arazilerinde arasında Türk Telekom’un (TT) da yer aldığı çok sayıda firma güneş enerji santrali GES kuruyor.
Türk Telekom AŞ, karbon ayak izini azaltmak ve finansal değer yaratmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Ergani ilçesinin Demirli kırsal mahallesinde 7 bin dönüm araziyi 29 yıllığına kiraladı.
PROJE TUTARI 6,5 MİLYAR LİRA
TT, Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu bu arazide 224,8 MWe kurulu gücündeki TT Diyarbakır Ergani Güneş Enerji Santrali (GES) tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.
6,5 milyar lira değerindeki proje kapsamında 3 milyon 370 metrekatlik alanda kurulacak tesiste, 653 bin 963 güneş paneli ve 45 inverter kullanılacak. 158 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak güneş tarlasında kullanılacak her bir panelin gücü 550 W ve alanı yaklaşık 2,6 m2 (2,5833 m2 ) olacak.
158 BİN KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük GES projesi olacak güneş tarlasında, yılda 535 bin 423 kilovatsaat elektrik üretilecek. Bu üretilecek enerji miktarı yaklaşık 158 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.