Ferit Aslan

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 500 tam puan çekerek Türkiye’nin birincileri olan 28 kız öğrenci, yerleştikleri İstanbul Erkek Lisesinde yatacak yer bulamadı. 

Milyonlarca ailenin merakla beklediği LGS yerleştirmeleri netleşirken, bu kez yurt sorunu yaşanmaya başladı. LGS sınavında 500 tam puan çekerek Türkiye’nin en zeki kızlarından 28’si yerleştirildikleri İstanbul Erkek Lisesindeki yurt sorunu nedeniyle dışarıda kaldı. 

C5vauZpWUAAvphO

Kız öğrencilerin başarısı bu yıl PİK yaptı

Türkiye’nin en seçkin liselerinden biri olan İstanbul Erkek Lisesi, bu yıl deprem bölgesine tanınan kontenjanların dışında genelde 500 tam yapan öğrencileri aldı. Toplam 150 öğrencinin alındığı okula bu yıl rekor bir sayı ile 79 kız öğrenci girmeyi hak etti. İstanbul dışında gelen kız öğrencilerden 24’ü yurda yerleşirken, 28’i açıkta kaldı. Okulda yaşanan yurt sorunu nedeniyle Türkiye’nin süper kızlarına şimdi yatacak yer aranıyor. Okul yönetimi, kız öğrencilerin sınav başarısının bu yıl PİK yaptığını ve ilk defa bu kadar kız öğrencinin yerleşmesinden dolayı bu sorunun yaşandığını belirtiler. 

d16e21683e56d9836c2a3ff5a45991ac1503386795

Depremzede öğrenciler de dışarıda kaldı

Okula girmeyi başaran öğrencilerden bazılarının deprem bölgesi olan Kahramanmaraş, Hatay ve Diyarbakır’dan geldiği ve yerleştirmeler sonucu dışarıda kaldıkları öğrenildi. Aileler, sorunu çözümü için CİMER ve okul yönetimi dahil bir çok yere başvururken, sorunun bir an evvel çözülmesini istiyorlar. 

Çocukları dışarıda kalan veliler, okulun yatılı olması nedeniyle tercih ettiklerini, tercih etmeden önce okul idaresi ile görüştüklerini ve öğrencilerin pansiyona yerleşmesinden sorun olmadıklarının kendilerine söylendiğini ifade etti. Yaşanan durumdan dolayı Türkiye’nin en zeki 28 kızının dışarıda kaldığını belirten aileler, şunları söyledi:

“Yönetmelik ve prosedür çocuklarımızdan önemli değil”

“Çocuklarımız mağdur durumdadır. Bu öğrencilerin hepsi 500 tam puanlı öğrencilerdir. Tercih sürecinde okulumuzu ziyaret ettiğimizde pansiyonun kız öğrenci odalarının 4 kişilik tek yataklı odalardan oluştuğunu gördük. Pansiyon odalarındaki bu tek yataklı düzen altlı üstlü çift yataklı ranza düzenine geçirilse bütün öğrencilerin okulun pansiyonuna yerleştirilebileceğini görüyoruz. Bu öneriyi okul yönetimine ilettiğimizde prosedürler ve yönetmeliklerden kaynaklı yapamayacaklarını ifade ediyorlar. Yönetmelikleri incelediğimizde önerimize bir engel olmadığını görüyoruz. Hiç bir prosedür ve yönetmelik çocuklarımızın güvenliğinden, sağlıklı ve mutlu bir şekilde eğitim almasından önemli değildir. İstenirse aşılamayacak bir sorun olmadığını görüyoruz. Pansiyon odalarının yeniden düzenlenerek sorunun okulumuz pansiyonunda çözülmesi hususunda yardım bekliyoruz.” 

Editör: Ferit Aslan