Milyonlarca çalışan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak yeni asgari ücreti belirlemek için görüşmelerini sürdürüyor.

Asgari ücrete yapılacak zam, sadece çalışanların değil, her vatandaşın hayatını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü asgari ücret, birçok ödeme ve maaşın hesaplanmasında da temel alınıyor.

sgari ücretteki artış, işsizlik maaşı, engelli aylığı, kıdem tazminatı, rapor ücretleri, genel sağlık sigortası primleri, doğum ve askerlik borçlanması gibi birçok kalemi de etkileyecek. İşte asgari ücretle birlikte değişeceklerin listesi:

İŞSİZLİK MAAŞI

İşsiz kalan sigortalı çalışanlara, belirli şartları taşımaları halinde, belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödeniyor. İşsizlik maaşı, aylık brüt asgari ücretin yüzde 40’ından az, yüzde 80’inden fazla olamıyor. Şu anda işsizlik maaşının en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretteki artışla birlikte, bu rakamlar da yükselecek.

ENGELLİ AYLIĞI

Engelli vatandaşlara, engellilik derecelerine göre, devlet tarafından aylık ödeme yapılıyor. Engelli aylığı, yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 329 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 497 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretteki artışla birlikte, engelli aylığı da yükselecek.

KIDEM TAZMİNATI

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ediyor. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı 13 bin 414 lira olarak uygulanıyor. Kıdem tazminatı tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden belirlenecek.

RAPOR ÜCRETLERİ

Asgari ücretliler, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 299,57 lira, yatarak tedavide de 224,75 lira günlük rapor parası alıyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle bu da değişecek.

Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor

STAJYER MAAŞLARI

İşletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret ile birlikte artacak. Staj yapanlar net asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret alıyor. Stajyer maaşları en az 3 bin 420 TL olarak uygulanıyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artacak. SGK, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 402,44 TL olarak uyguluyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor. En düşük prim tutarı 4 bin 291 TL, en yüksek prim ise 32 bin 195 TL olarak uygulanıyor.

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret ile birlikte yeniden yükselecek. Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek. Mevcut durumda en düşük prim günlük 143,04 lira, en yüksek prim de 930,09 lira olarak uygulanıyor.

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 3 bin 490 lira olarak uygulanıyor.

SGK TABAN VE TAVAN PRİMLERİ

Asgari ücretin değişmesiyle çalışanlar için ödenen prime esas kazançların taban ve tavan tutarı da değişecek. Prime esas kazançta taban 13 bin 414 lira, üst sınır 100 bin 605 düzeyinde.

Editör: Ayşegül Yaşar