Dünyanın farklı noktalarında görülen tifo vakaları, artık yalnızca gelişmemiş ülkelerin değil, tüm insanlığın ortak sorunu haline geliyor. Binlerce yıllık bir hastalık olan tifo, modern antibiyotiklere karşı direnç kazanan yeni türleriyle adeta yeniden doğuyor. Bilim insanları, ''yeni bir sağlık krizi kapıda olabilir'' uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar, yapılan son araştırmalarda azitromisine direnç sağlayan mutasyonların yayılmaya başladığını belirterek, ''bu mutasyonların XDR Typhi türleriyle birleşmesi halinde elimizdeki tüm oral tedavi seçeneklerinin işe yaramaz hale gelebileceğini'' söyledi.
Tifo vakaları tedavi edilmediğinde yüzde 20'ye varan ölüm oranlarına sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, yılda yaklaşık 11 milyon tifo vakasının bildirildiğini belirtti.
SÜPER BAKTERİ YAYILIYOR
Araştırmacılar, 1990’dan bu yana yaklaşık 200 uluslararası yayılma vakası tespit edildiğini kaydederek, süper bakterilerin yalnızca Güneydoğu Asya ile sınırlı olmadığını, İngiltere, ABD ve Kanada gibi ülkelerde de görüldüğünü söyledi.
Tifo aşılarının, salgınları önlemede en etkili silahlardan biri olarak öne çıktığını ifade eden uzmanlar, şöyle devam etti:
''Ancak bu aşılara küresel erişim hâlâ sınırlı. Bu görünmeyen kriz karşısında elimizdeki en güçlü savunma hattı, zamanında yapılmış aşılar ve yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi olabilir.
Harekete geçmek için zaman daralıyor. Dirençli tifo suşlarının yayılması durdurulmazsa, dünyanın karşısına yeni bir salgın çıkabilir. Aşıların yaygınlaştırılması ve antibiyotik araştırmalarına yatırım yapılması, bu krizin önlenmesinde hayati rol oynayacak. Kaybedecek vaktimiz yok.”