Yeni yıla yönelik yapılan bazı düzenlemelerle bugünden itibaren restoran, lokanta ve kafelere kapı önlerine fiyat listesi koyma zorunluluğu getirildi.

Yeni bir yıla başlamayla birlikte bazı alanlarda düzenlemeler de yapıldı. Yeni yıl konut kiralama, restoranlarda fiyat düzenlemesi gibi bazı alanlarda düzenlemeler de getirdi. Pekiş hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler yapıldı. İşte 2024'te yapılması gereken o düzenlemeler:

FİYAT LİSTESİ KAPI ÖNÜNE KONULACAK

Yiyecek hizmeti sunan lokanta, restoran, kafeler gibi tüm işletmelerde daha önce masalara konulan fiyat listeleri yeterli olmayacak. Fiyat tarifesi artık bu işletmelerin kapı önlerine de görünür bir şekilde konılacak.

Fiyat listelerinde yer alan yazılar tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde olacak. Amaç, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek.

TURİZM AMAÇLI KONUTLAR İÇİN İZİN BELGESİ

Turizm amaçlı konut kiralamalarında kayıt dışılığı önlemek amacıyla, izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce artık izin belgesi alınması gerekiyor.

İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmek için 15 gün süre verilecek.

Bu süre sonunda izin belgesi almadan kiralamaya devam edenlere 500 bin lira idari para cezası kesilecek.

YOLCU OTOBÜSLERİNİN TAKİBİ

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerle ilgili de düzenlemeye gidildi. Buna göre, yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takma şartı getirildi.

Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne elektronik ortamda iletilecek.

TELEFONLAR İÇİN IMEI KAYDI

Bir başka düzenleme de yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için hayata geçti.

Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.

İstanbul'un nisan ayı enflasyonu açıklandı İstanbul'un nisan ayı enflasyonu açıklandı

İNŞAAT DEMİRİNE SIKI TAKİP

İnşaat demirinin üretiminden kullanımına kadar tüm süreç takip edilecek. İnşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından binalarda kullanım aşamasına kadar takip edilecek.

Sistem verileri, bakanlıkların bilgi sistemine aktarılacak. Bu adımla kalitesiz demir kullanımıının engellenmesi hedefleniyor.

(NTV-HABER MERKEZİ)

Editör: EYYUP KAÇAR