Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile HEDEP milletvekilleri arasında, “Savaş bütçesi” ve “Kürt illeri” sözleri nedeniyle tartışma yaşandı. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2024 bütçesi ile Sayıştay raporları hakkında milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yanıtladı.

Deprem harcamalarının 2024'te bütçede yoğun şekilde yer aldığını belirten Yılmaz, bu kapsamda öngörülen ödeneğin 1 trilyon 28 milyar lira civarında olduğunu bildirdi. Yılmaz, bu yıl ve gelecek yılki bütçe açığının önemli kısmını deprem harcamalarının oluşturacağını ifade ederek, bu harcamaların 2025'ten itibaren azalacağını dile getirdi.

Bazı HEDEP milletvekillerinin, "Savaş bütçesi" şeklindeki ifadelerine tepki gösteren Yılmaz, Türkiye'nin "Savaş" içinde olmadığını, sınırların içinde ve dışında terörle mücadele ettiğini söyledi. 

“PKK, KÜRTLERİN, DEAŞ MÜSLÜMANLARIN TEMSİLCİSİ DEĞİL”

762455Image1

Yılmaz, bunun "Kürt düşmanlığı" olmadığını da ifade ederek, “Kürt düşmanlığı yapmıyoruz tam aksine PKK ile mücadele ediyoruz. PKK ile mücadeleyi 'Kürt düşmanlığı' diye tarif ederseniz en büyük haksızlığı Kürtlere yapmış olursunuz. PKK, Kürtlerin temsilcisi değildir, DEAŞ da Müslümanların temsilcisi değildir" diye konuştu.

Bazı Milletvekillerinin "Kürt illeri" ifadesini kullanmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bir ili etnik şekilde tarif etmenin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Düzenli göçle ilgili soruyu da yanıtlayan Yılmaz, Türkiye'deki yabancılara ilişkin medyada dolaşan rakamların doğru olmadığını bildirerek, "Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli nüfus 3 milyon 264 bin 248, ikamet izni sahibi yabancı 1 milyon 136 bin 114, uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi kapsamındaki yabancı 256 bin 573. Dolayısıyla ülkemizde toplam 4 milyon 656 bin 935 yabancı bulunmaktadır" dedi. 

Editör: Ferit Aslan