Türkiye'de 30 bin kişinin böbrek nakli için beklediği bildirildi.

 Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Ramazan Danış, Türkiye’de bu yıl bin 300 kişinin beyin ölümünün gerçekleştiği ve bunlardan sadece yüzde 10'unun organ bağışı yaptığını belirterek, şu an Türkiye’de 30 bin kişinin böbrek nakli beklediğini bildirdi.

Bu sene içerisinde Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 50 organ naklinin yapıldığını söyleyen Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, şöyle dedi:

Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı

''Türkiye maalesef organ bağışında istenilen düzeyde değil. Gerekçesi şu; Avrupa’da yapılan nakillerde, çoğunun beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları bağışlanırken, Türkiye’de tam tersi. Sayı verecek olursak yüzde 80’i canlıdan canlıya yapılıyor, yüzde 20’si beyin ölümü gerçekleşmiş. Maalesef Türkiye organ bağışı konusunda içimizi acıtan bir düzeyde. Bu yıl bin 300 beyin ölümü var ve sadece yüzde 10’u bağış yaptı. Diğer organların çoğu yerin altında toprak oldu.

Halkı organlarını bağışlamaya ve duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu yıl 50 vaka gerçekleştirdik. Hatta çapraz nakillerimiz de olmaya başladı. Şu anda Türkiye’de ideal bir sıraya geldik. Halkın böbrek nakli konusunda dış illere gitmesine gerek yok. Bu konuda kendimize güvenen bir ekibe sahibiz.''

Yılda 2 bin 500 kişi böbrek beklerken hayatını kaybettiğini ifade eden Danış, Türkiye’de ilk nakil 3 Kasım’da yapıldı. Onun için her yıl 3-9 Kasım arası duyarlılığı artıma anlamında, Organ Bağışı Haftası nezdinde etkinlikler yapıldığını söyledi.

Bu arada, Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan Gurbet Konur, böbrek nakli için Diyarbakır’a gelerek Organ Bağışı Haftasında eşi Zeki Konur’a yeni hayat bağışlayacak.
 

Editör: EYYUP KAÇAR