Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zammını konuşmak üzere işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini Beştepe'ye davet etti.

Söz konusu toplantının 16.30'da gerçekleştirileceği öğrenildi. Toplantının ardından 2024 yılı asgari ücretinin açıklanması bekleniyor.

Yeni asgari ücret, 7 milyondan fazla çalışanın ve ailelerinin hayatını doğrudan etkileyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti bu hafta içinde açıklamak istediklerini söyledi

İKİ TOPLANTIDA RAKAM KONUŞULMADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, 11 Aralık’ta ilk toplantısını yaptı ve asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvimi oluşturdu. 18 Aralık’ta ikinci toplantısını yapan komisyon, temel ekonomik verileri masaya yatırdı. Ancak iki toplantıda da henüz bir rakam telaffuz edilmedi.

ASGARİ ÜCRET 31 ARALIK’A KADAR BELİRLENECEK

Asgari ücretin 31 Aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret belirleme çalışmalarına ilişkin dün yaptığı açıklamada, “İnşallah bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz. Bir rakam yok, komisyonumuz çalışıyor. Geldiği zaman da biz 3 taraf olarak yan yana geleceğiz, kararı verip, açıklayacağız.” dedi.

Bakan Işıkhan, asgari ücrete yapılacak zammın çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğini de vurguladı.

ASGARİ ÜCRETE BU YIL TEK ZAM YAPILACAK

Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı. Ancak bu yıl tek zam yapılacak. Bakan Işıkhan, “İkinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor.” açıklaması yapmıştı.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM SENARYOLARI

Asgari ücret halen net 11 bin 402 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

·        Yüzde 35’lik zam: Asgari ücret net 15 bin 392 lira, brüt 20 bin 520 lira olacak.

Çok ölü var dedi, mezarlığa ambulans istedi Çok ölü var dedi, mezarlığa ambulans istedi

·        Yüzde 40’lık zam: Asgari ücret net 15 bin 962 lira, brüt 21 bin 264 lira olacak.

·        Yüzde 45’lik zam: Asgari ücret net 16 bin 532 lira, brüt 22 bin 008 lira olacak.

·        Yüzde 50’lik zam: Asgari ücret net 17 bin 103 lira, brüt 22 bin 752 lira olacak.

·        Yüzde 55’lik zam: Asgari ücret net 17 bin 673 lira, brüt 23 bin 496 lira olacak.

Editör: Ayşegül Yaşar