Meral Özdemir 

Çanakkale bölgesinde beslenen koyun, keçi ve ineklerin sütünün karıştırılmasıyla üretilen Ezine Peyniri AB tarafından tescillenen ilk peynir oldu.

Kazdağları'nda yöreye özgü endemik bitkilerin bulunduğu  meralarda beslenen hayvanların sütünden özel yöntemlerle üretilen  Ezine, Türkiye'de en çok bilinen beyaz peynir çeşidi.

Lezzetiyle peynir sevdalılaının sofrasında baş köşeye kurulan Ezine,  yüzde 60'ı tam yağlı koyun sütü, yüzde 30'u keçi sütü ve  yüzde 10'u ise inek sütü karışımından  elde ediliyor.  Türkiye'de  2007'de tescillenen lezzet,  AB'den  coğrafi işaret tescili alan ilk Türk peyniri olarak kayıtlara geçti. AB Türkiye Delegasyonu bu gelişmeyi sosyal medya hesabından " Ezine Peyniri artık Avrupa Birliği'nde bu ayrıcalığa sahip olan ilk Türk peyniri" şeklinde duyurdu.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı  da sosyal medya hesabından  yaptığı açıklamada, "Ezine peynirimiz AB’den coğrafi işaret tescili alan ilk peynir çeşidimiz olurken, coğrafi işaretli ürün sayımız 18’e yükseldi. Dünyanın en kaliteli peynirlerinden birçoğu coğrafyamızda üretiliyor. Bu eşsiz tatlarımızı tanıtmaya devam edeceğiz. Ülkemize, yöremize hayırlı olsun."  dedi.

AB TARAFINDAN TESCİLLENEN DİĞER ÜRÜNLER 

 Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi,  Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini ve ​​Ezine peyniri.

Editör: Meral Özdemir