Bağ-Kur’luların uzun zamandır beklediği emeklilik düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için doldurmaları gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, bu düzenlemenin Orta Vadeli Plan’da hayata geçirileceğini söyledi. Peki, bu düzenleme ne zaman başlayacak? Bağ-Kur’lular ne zaman emekli olabilecek? İşte, konuya dair merak edilenler…

BAĞ-KUR’LULARA EMEKLİLİKTE 5 YIL ERKENLEŞİYOR

Bağ-Kur’lular, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından faydalanamıyorlardı. Çünkü Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için 9 bin prim günü şartını yerine getirmeleri gerekiyordu. Bu da Bağ-Kur’luların emeklilik yaşını 60’a kadar çıkarıyordu. Ancak bakanlık tarafından başlatılan çalışma ile Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200’e düşürülüyor. Bu sayede Bağ-Kur’lular 5 yıl önce emekli olabilecek.

Anneler Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Anneler Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI DÜZENLEMESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bağ-Kur’luların merakla beklediği emeklilik düzenlemesi ile ilgili son dakika açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi.

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Işıkhan, Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesine ilişkin, “Onu Orta Vadeli Plan’da hayata geçireceğiz, sıkıntı yok. O söz mutlaka yerine gelecek ama bütçe disiplininden de çok uzaklaşmamamız gerekiyor. Kadınlara prim desteğini de gündemimize alacağız tabii ki.” dedi.

Bakan Işıkhan’ın açıklamasına göre, Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı düzenlemesi, Orta Vadeli Plan kapsamında hayata geçirilecek. Orta Vadeli Plan, 2024 yılı sonuna kadar uygulanacak olan ekonomik ve sosyal politikaları içeren bir belgedir. Bu belge, her yıl Ekim ayında açıklanır. Dolayısıyla, Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı düzenlemesinin, 2024 yılı Ekim ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Plan’da yer alması bekleniyor.

BAĞ-KUR’LULAR NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLECEK?

Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı düzenlemesi hayata geçtiğinde, Bağ-Kur’lular 5 yıl önce emekli olabilecek. Bu da Bağ-Kur’luların emeklilik yaşını 55’e indirecek. Ancak bu düzenleme, sadece prim gün sayısını dolduran Bağ-Kur’lular için geçerli olacak. Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için, ayrıca yaş şartını da yerine getirmeleri gerekiyor.

Editör: Ayşegül Yaşar