Meral Özdemir

Yazar-yönetmen Raşel Meseri, son  romanı “Meskun Zaman”la  Diyarbakır'daki okurlarıyla buluşuyor. 

Wêjegeh Amed Edebiyat\Diyarbakır Edebiyat Evi, Aralık ayı etkinlikleri kapsamında yazar yönetmen Raşel Meseri'yi ağırlayacak. 
Resmî tarihin ve devlet ideolojilerinin kent mekânını ve kimliklerini şiddet eliyle tek tipleştirmesinin yerleşik hale geldiği bir şimdiki zaman yerine Mêskun Zaman; 1950-1960 dönemi İzmir’inin çok kültürlü, çok dilli, çok dinli kesitine yerleşerek farklı kimlikleri ve mekanları ile örülmüş Yahudi toplumsal dokusunun tozlarını havalandırıyor
Sonsuzluğun içinde sıkışıp kalmış Makbule ve Zimbul’un hikayesine odaklanan roman, bu iki kadının İzmir’in Karataş Yahudi Mahallesi’nde başlayan; göçler, sürgünler, ölümler, sevdalar ve ayrılıklarla devam eden yolculuklarını anlatıyor.
Zorunlu askerlikle ilgili görülen rüyaları bir araya getiren "Askerlik Rüyası" ,  koronavirüs salgını süresince görülen rüyalardan oluşan "Balkon ve Bizim Rüyalar",  çocuk kitapları, romanları, belgesel ve kısa filmleriyle tanınan  Meseri, 15 Aralık saat 18:30’da edebiyat evinin konuğu oluyor. Raşel Meseri’ye sorularıyla sinema eleştirmeni Övgü Gökçe Yaşa, eşlik edecek. 

RÜYALARIN POLİTİKASI 

Edebiyat Evi  ayrıca akademisyen ve belgesel film yönetmeni Aylin Kuryel'i “Rüyaların Politikası” atölyesi ile ağırlayacak. 

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Rüyaların politikasına, politikanın rüyalarına kulak verirsek neler duyabiliriz? Alman gazeteci Charlotte Beradt İkinci Dünya Savaşı sırasında bu sorunun peşinden giderek Nazi rejimi altında görülen rüyaları toplamış ve yıllar sonra "Bir Ulusun Kâbusları" başlığıyla, faşizm ve rüyaların ilişkisine odaklanan bir kitap olarak yayınlamıştı.
Aylin Kuryel  de “Rüyaların Politikası” atölyesinde, rüyalar ve faşizm ilişkisini Beradt'ın bu çalışmasını, çeşitli edebiyat eserleri ve sinema mecrasından örnekler üzerinden ele alacak.
Atölye, 14 Aralık saat 18:30’da gerçekleşecek.  Atölye kapsamında Kuryel'in yaptığı iki kısa belgesel de gösterilecek.
 

Editör: Meral Özdemir