Özgür Ayaydın

Yaklaşık 8 yıl önce tamamlanan 5 milyon yolcu kapasiteli Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyüğü olan Diyarbakır Havalimanı, uçak sefer sayısının yetersizliği dolayısıyla yüzde 40 kapasiteyle hizmet sunuyor.

Havayolu ulaşımında yaşanan zorluk dolayısıyla kente gelen turist sayısında da istenilen artış olmuyor. Bu sıkıntı şehrin ekonomi, sağlık ve ticaret başta olmak üzere çeşitli sektörlerine zarar veriyor.

Havalimanı-1

YAZIN 10 GÜN SONRASINA ANCAK BİLET BULUNUYORDU

Güneydoğu’nun merkezi konumunda bulunan Diyarbakır’dan yapılan uçak sefer sayılarının yetersizliği bir yana 2023 yılının yazında uçak seferlerinde yapılan azaltma sıkıntıya neden olmuştu.

Özellikle Temmuz-Ekim arasında yer alan 3 aylık sürede uçak seferlerinin yetersizliği dolayısıyla Diyarbakırlılar başta olmak üzere bölge halkı, 1000-1500 kilometre uzaklıktaki Ankara, İstanbul ve İzmir’e zaman zaman 10 gün sonrasına ve yüksek fiyatla uçmak zorunda kalmıştı.

RAKAMLAR FARKI ORTAYA KOYUYOR

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ) açıklanan 2023 yılı verilerine göre Diyarbakır’daki sıkıntının kente uçak sefer sayısının yetersiz gerçekleştirilmesinden kaynaklandığını ortaya koydu.

1 milyon 800 bin nüfusa sahip Diyarbakır’a geçen yıl, yolcu trafiği 2 milyon 119 bin 323, uçak trafiği 13 bin 117 ve olarak gerçekleşti.

870 nin nüfusa sahip Trabzon’a ise 2023 yılında iç hatlarda 2 milyon 668 bin 282, dış hatlarda ise 831 bin 310 kişi olmak üzere yolcu trafiği 3 milyon 499 bin 592 kişi oldu.

2015 YILI İLE AYNI

Diyarbakır'da turizm sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri,  büyük harcamayla 2016 yılında hizmete açılan Diyarbakır Havalimanı maalesef eski havaalanının yolcu sayısıyla aynı olduğunu söylediler.

2015 yılında Diyarbakır  Havaalanın 13 bin uçakla 2 milyon 100 bin kişiye hizmet sunduğunu vurgulayan temsilciler, ''Aradan 8 yıl geçmesene rağmen uçak ve yolcu sayısı aynı. Bu yatırıma yazık uçak seferi artırılırsa 5 milyon yolcu sayısına hemen ulaşılır. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya uçak sefer sayıları artırılmalı, Erbil uçuşları da acilen yeniden başlatılmalı.'' dediler.

DTSO EŞİTSİZLİĞİ YERMİŞTİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, 6 Temmuz 2023 günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda nüfusu daha fazla olan Diyarbakır’a Trabzon’a yapılandan daha az uçak seferi olmasını eleştirmişti.

Editör: Özgür Ayaydın