Yerel seçimde 30 büyükşehir, 51 il ve  922 ilçe belediye adayları açıklanırken, adaylığı hiç bir koşula bağlı olmayan muhtarlar, siyasi partilerden önce afiş asmaya başladılar bile.

Özlük haklarında yapılan iyileştirmeler kapsamında asgari ücret, Bağ Kur sigortası ve ücret ödemeden ömür boyu silah taşıma hakkı dolayısıyla muhtarlık cazip hale dönüştü.

Bu da muhtar adayı sayısını yükselmesine neden oldu.

Whatsapp Image 2024 02 01 At 20.01.25

ÇEVRE VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURUYOR

Diyarbakır il merkezi başta olmak üzere il genelinde binlerce kişi muhtar olmak için yarışacak. Daha şimdiden adaylıklarını açıklayan bazı kişiler işlek caddelere üzerinde fotoğrafları olan afişleri durak ve direklere yapıştırdı bile.

Seçim yaklaştıkça cadde ve binaların üzerinde yer alacak afişler çevre ve görüntü kirliliği oluşturacak.

YSK YASAKLADI ANCAK UYULMUYOR

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

Yüksek Seçim Kurulu'nun 1130 nolu kararı ile, Muhtar ve İhtiyar Heyeti Üyeliği Seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından, seçime girecek kişilerin seçime gireceklerini belirtmekle ve kendilerini tanıtmakla sınırlı olarak etkinlik gösterebiliyor.

Ancak, kanunen siyasi partilere ve bağımsız adaylara tanınan propaganda hakkından yararlanamıyorlar.

Seçime girecek kişilerin oy verme gününden önce, resimli veya kendisini yazı ile tanıtıcı nitelik taşıyan el ilanı mahiyetindeki matbuaları dağıtabileceklerinin hüküm altına alındığından, muhtar adaylarının yasaklara uymaları, uymadıkları takdirde haklarında işlem yapılabiliniyor.

Fakat bu yasağa rağmen afiş dolayısıyla hakkında işlem yapılan muhtar adayı bulunmazken, bazı bina ve caddelerde hala 5 yıl önceki seçimde muhtar adaylarının yapığtırdığı afişler asılı duruyor.

Vatandaşlar, kirliliğin oluşmaması için ilgili kurumların gerekli önlemlerin alınmasını istediler.

Editör: Özgür Ayaydın