Eyüp Kaçar

Diyarbakır'ın Çüngüş İlçesi'ne bağlı Geçit Köyü (Hoya), Türkiye'de mikroklima iklimine sahip beş bölgeden birisi. Akdeniz ikliminin hakim olduğu köyde, limon, portakal, mandalina, muz, nar gibi meyveler yetişiyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı proje ile köyde yaşayan 30 aileye 2 bin portakal, mandalina ve limon fidanı dağıttı. 

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.42.52

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

700 portakal, 700 mandalina ve 600 limon fidanının dağıtımı için tören düzenlendi. Törene, Çüngüş Kaymakamı Gökhan Dolaş, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe ve vatandaşlar katıldı. 

"BURAYI GÖRÜNCE ÇOK ŞAŞIRDIM"

Çüngüş'e 6 ay önce atanan kaymakam Gökhan Dolaş, köyü ilk gördüğünde çok şaşırdığını söyledi. Dolaş Şöyle devam etti:

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.40.33 (1)

"Burası Hoya köyümüz. Diyarbakır'ın Çüngüş İlçesine bağlı köyümüz. Diyarbakır'ın ve Türkiye'nin ender mikroklima bölgelerinden biri.Ben yaklaşık 6 ay önce buraya atandım. Ben gördüğümde gerçekten şaşırdım. Çünkü muhtarımız Diyarbakır'ın bir köyünde bize kivi ikram etti ve bunu kendisinin ürettiğini söyledi. Bahçesini gezdik ve gerçekten birçok tropik meyve dahil burada yetişiyor. Büyükşehir belediyemiz ile birlikte girişimlerde bulunduk. Şuan için sadece fidanımızı dağıtıyoruz.

Bundan sonrası için de bizim GAP ve diğer ajanslarımıza vereceğimiz projelerimiz var. Bunu nasıl katmadeğere dönüştürürüz diye. İnşallah o projelermizde geçerse burada güzel bir sonuç elde edeceğiz. Bu köy için özellikle nar çok önemli. Çüngüş geneli için üzüm çok önemli bir yere sahip.Bunun işlenip satılabilmesi, ürüne çevrilip katmadeğerinin arttırılması için projemiz var, hayata geçirildi.

Burada bir işletme tesisimiz olacak. Nar anlamında zaten var. Ama limon ve paortakalı Diyarbakır dişarıdan alıyor. Büyük ihtimalle bu noktada ben Diyarbakır2a yetecek kadar narenciye yetişeceğini düşünüyorum vatandaşında sahip çıkması lazım. Bizimde destek vermemiz gerekiyor. Emeğin karşılığını alamazsak bu projeyi nihayete erdiremeyiz. Bizlerde devlet olarak hertürlü katkıyı sunmaya hazırız."

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.44.38

Çüngüş İlçesine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan köy, ilçe ile farklı bir iklime sahip. Narı ile ünlü olan Köydek, 750 dekarlık alana portakal, mandalina, limon, greyfurt ve kivi fidanları dikliecek. 

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, köyde güzel bir çalışma başlattıklarını, ekiplerinin yaptığı inceleme sonrasında da 70 dekarlık alana dikilmek üzere 30 aileye 2 bin fidan dağıttıklarını söyledi.

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.40.33 (2)

"DİYARBAKIR PORTAKALINI DÜNYAYA GÖSTERMEK İSTİYORUZ''

Yaptıkları çalışmada köyde bir çok meyvenin yetiştiğini gördüklerini anlatan Nurbaki, şöyle devam etti:

"Burada kivi, greyfurt, limon, portakal, mandalina...Hepsi yetişiyor. Burada fidan eksikliği olduğunu gördük. Muhtar ve köylülerle işbirliği yaptık. Burada 750 dekar bir alan var. Biz bu alanın tümünü portakal, mandalina, limon, kivi ve greyfurta dönüştürmek istiyoruz. Diyarbakır'ın da portakalının, mandalinasının, limonunun, kivisinin olduğunu hem Türkiye'ye hem Dünya'ya göstermek istiyoruz.

Burada yapacağımız çalışmalarla köylülerin ticari anlamda bir şeyler kazanmasını istiyoruz. Artık köyden kente değil, kentten köye tersine göçün olmasını istiyoruz. Bu çalışmalar bunu sağlayacak. Sonbaharda da biz buradaki vatandaşlarımıza yeniden fidan dağıtacağız. Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız çalışma yapıyor, hangi meyveler yetişiyorsa tümünü bu bölgeye getirip ekeceğiz ve meyvesini yetiştirip halkımıza sunacağız." 

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.43.10

TERSİNE GÖÇ

Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe ise, bu çalışma ile gelecekte ilçe ekonomisine önemli katkı sağlanacağına inandığını belirterek, şöyle devam ett:

"Devletimizin, büyükşehir belediyemizin, valiliğimizin bu katkısı inanıyorum ki ticari anlamda büyük yarar sağlayacaktır. Burada yetiştirilen meyveler, sadece ilçe merkezinde değil, il genelinde ve diğer illerde de satılacak ve burada yaşayan vatamdaşlarımıza ekonomik olarak büyük katkı sağlayacaktır. Yani burdada en karlı olan vatandaşlarımız olacak. Dışarıya işsizlikten göç eden bir çok vatandaşımızın da bu faaliyetlerden sonra geri döneceğine inanıyorum."  

Whatsapp Image 2024 03 09 At 00.44.11

Editör: EYYUP KAÇAR