Diyarbakır'da Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı 5. kez kapılarını açtı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Grup tarafından organize edilen 5. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı başladı. 

fuar111

Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 57 İl’den toplam 168 firmanın katıldığı 19 Kasım'da sona erecek. 

Türkiye’nin yöresel eşsiz lezzetlerinin sergilendiği fuarın bu yılki onur konukları arasında İran ve Erzurum  yer aldı. Ancak, İran firmaları, İsrail-Filistin savaşı nedeniyle fuara katılmadı.

yem111

Bir çok ilin coğrafi işaret almış ürünlerinin sergilendiği fuarda, yöresel yemekler yapılarak tadım atölyelerinde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Fuarda, Diyarbakır Ulusal Aşçılık ve Pastacılık Yarışması da yer alıyor. Alanında ünlü şefler, gurmeler, akademisyenler ve bloggerların da içinde yer alacakları yemek atölyeleri, söyleşiler ve daha birçok alanda etkinlikler yapılacak. 

ymek1

Fuar Kapsamında, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ve et ürünleri, unlu mamuller, katkı malzemeleri, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve  konserve ürünlere yer veriliyor.

yemek1-1

Fuarın açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bünyesinde yer alan STK’lar ile Diyarbakır için önemli işler yaptıklarını belirtti.

HEDEF 400 BİN ZİYARETÇİ

Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti

mehmetkata

Mezopotamya Gurme Fuarı kentin sivil yapısının yarattığı bir fuar olduğunu ve büyük emek harcandığını kaydeden Kaya, il dışından gelen konukların kendilerine büyük destek verdiğini ifade etti.

Kaya şöyle devam etti:

''Mezopotamya beşinci gastronomi gurme ve yöresel fuarı geçen yıl ziyaretçi sayısı 257 bindi. Bu yıl ki hedefimiz 400 bin civarında olmasıdır. Yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi ürünlerin tanınması, yerli pazarlara yabancı pazarlara açılma, yeni bayilik girişimlerin bir çalışmaları içinde barındırıyor. Bölge illerimizle birlikte düzenleyeceğimiz ortak fuarlarla Mezopotamya’yı dünyanın çekim merkezi haline getireceğiz.'' 

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de yaptığı konuşmada, fuarın sadece lezzetleri değil, aynı zamanda kültürleri ve tarihe olan bağlılığı da yansıttığını söyledi.

en

Diyarbakır'ın farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir şehir olduğunu belirten Yeşil, şöyle dedi:

''Bu zengin kültürel miras, kente özgü lezzetlerde ve coğrafi işaretli ürünlerde kendini gösterir. Bizler bu mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşıyoruz. Fuarda sergilenen ürünler, sadece birer lezzet değil, aynı zamanda emeğin, özenin ve kalitenin birer simgesidir. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, üretildikleri bölgenin benzersiz iklimi, toprak yapısı ve üretim yöntemleriyle bütünleşmiştir. Bu özellikler, ürünlere eşsiz bir karakter katar ve tüketicilere kalite garantisi sunar. Fuara yurtiçi ve yurtdışından katılım sağlayan ve destek veren bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz.''

Fuarın açılısına Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral,  TSO Meclis Başkanı Nevin İl, Bölge Oda/Borsa Başkanları, ALZ Grup Başkanı Cihat Alagöz ve Diyarbakır’da bulunan Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri katıldı. 


 

Editör: EYYUP KAÇAR