Osmanlı padişahlarından IV. Murad'ın kızı Zeliha Sultan'ın mezarı Diyarbakır'ın Kulp İlçesine bağlı Karpuzlu (Herta) Köyünde bulunuyor. Zeliha Sultan'ın mezarı, dönemin önemli alimleri ve bilginleri arasında yer alan ve aynı zamanda Zeliha Sultan'ın kayınpederi olan seyyid şeyh Mahmud'un türbesinin yanında bulunuyor.

Zeliha Sultan'ın mezarının başında Karpuzlu köyüne geliş hikayesi de yer alıyor. Hikaye'de şöyle deniliyor:

"17. Yüzyıl başalarında Irak'ın Musul kentinde ikamet eden ve hazreti Hüseyin'in sülalesinden geldiği için seyit ünvanına sahip olan şeyh Hasan, seyit ailelerıne yapılan baskı ve zulümlerden kurtulmak için eşi ve oğulları Mahmud, Sadık ve Hakkı ile birlikte Musul'dan ayrılmış Osmanlı İmparatorluğunda seyit ailelerine gösterilen hürmet ve yardımlardan dolayı osmanlı imparatorluğu topraklarında bulunan ve günümüzde 'Seyitler Harabesi' olarak bilinen Hazro ve Lice arasındaki yere göç etmiştir. Daha sonra oğullarından Hakkı Lice'ye, Sadık Kulp'un Hevedan mıntıkasına, Mahmud ise karpuzlu köyüne yerleşmiştir.

FERMANLA SEYİTLER İSTANBUL'A ÇAĞRILDI

Şeyh Mahmut'un Mustafa ve Osman isminde iki erkek evladı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunda peygamber sülalesinden gelen seyit ailelerinin geçimi devlet tarafından karşılandığından bu imkanlardan faydalanmak için seyit olmadığı halde kendisini seyit olarak gösterenler çoğalmış, bunun üzerine padişah IV. Murat bir ferman çıkartarak seyit ünvanlı olanları istanbul'a çağırmıştır.

Şeyh Mahmud, oğlu şeyh Mustafa ile beraber istanbul'a gitmiş, bir cuma günü padişah IV. Murat'ın vezirlerinden birisinin bulunduğu camide cuma hutbesi vermiş. Bağdat'ın fethinin sultan IV. Murat'a nasip olacağını söylemiştir. Vezir, hutbede dinlediklerinden padişaha bahsetmiş bunun üzerine padişah kendisini saraya davet etmiş. Kendisinin islami bilgisinden etkilenerek kızı zeliha sultanı şeyh Mahmut'un oğlu Mustafa ile evlendirmiştir.

SEKİZ KÖYÜ BAĞIŞLADI

Padişah şeyh Mahmut'a Lice, Hazro ve Kulp civarında sekiz köy bağışlamıştır. Yanlarında yeteri kadar asker istanbul'dan çıkan şeyh Mahmud ve oğlu Mustafa Üsküdar civarına geldiklerinde Mustafa ani bir rahatsızlık neticesinde vefat etmiş, cenazesi Üsküdar'a defnedilmiştir. Şeyh Mahmut'un, gelini Zeliha sultan'a tekrar babasının yanına dönebileceğini söylemişsede Zeliha Sultan babasının artık şeyh Mahmud olduğu ve onunla beraber gideceğini söylemiştir. Karpuzlu köyüne döndükten sonra Zeliha Sultan Karpuzlu köyündeki camiyi yaptırmıştır. Zeliha Sultan'ın Karpuzlu'da bir kız çocuğu dünyaya gelmiş fakat küçük yaşta vefat etmiştir. Şeyh Mustafa'nın kardeşi Osman'ın Abdullah ve Hasan isimlerınde iki oğlu olmuş. Hasan'ın erkek çocuğu olmamış, Abdullah'ın Şeyhi isminde bir erkek çocuğu olmuş ve şeyhlik, şeyh Abdullah'ın Şeyhi ile son bulmuştur."

Not:Köy fotoğrafı Karpuzlu Köyünün Facebook sayfasından alınmıştır.

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

Zeliha Sultan 1Zeliha Sultan 2

Editör: HABER MERKEZİ