Etrafını çeviren 5.5 kilometre uzunluğundaki surları, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bazalt taşlardan kurulu binaları, tarihi ve kültürel yapılarıyla bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Diyarbakır adeta bir açık hava müzesini andırıyor. 

Sur'un huzur veren sokakları

Kentte yapılan çalışmalarda 683 kültür varlığı belirlenmişti. Binlerce yıldır ayakta kalan surlarının koruduğu eski şehirdeki kültürel varlıkların listesi şöyle;

Sur'un huzur veren sokakları
 1 kale (5 bin 700 metre), 8 içkale (müze-valilik konağı), 61 dini mimari (cami-kilise), 58 su mimarisi (hamam, köprü, çeşme, değirmen), 13 eğitim yapısı (medrese ve okul), 9 ticari yapı (han ve çarşı), 57 sosyal ve resmi yapı (vakıf, dernek ve resmi daireler tarafından kullanılan yapılar), 443 sivil mimari (ev) ve 33 arkeolojik sit.

Sur'un huzur veren sokakları

Diyarbakır'da son yıllarda tarihi evlerin bir kısmı işletmeye açıldı. Bununla birlikte bir çok işletme de kendi sokaklarını yarattı. Çeşitli şekillerde süslenen sokaklar, büyük beğeni alırken, ziyaretçilerine de adeta huzur veriyor. 

Sur'un huzur veren sokakları

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Kentte son yıllarda sayıları artan ve tarihle yeninin buluştuğu sokakları ziyaret edenler bol bol hatıra fotoğrafları da çekiyor.

Sur'un huzur veren sokakları

Editör: HABER MERKEZİ