Beyaz altın pamuğun girdi maliyetleri geçen yıla göre 2 kattan fazla artarken, pamuk fiyatları ise geçen yılın gerisinde kaldı. Pamukta düşük fiyata tepki gösteren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin geçen yıl olduğu gibi bu yılda zarar ettiğini söyledi.

Pamuk sektörünün stratejik önemine vurgu yapan İskenderoğlu Diyarbakır’da geçen yıla göre gerileme yaşayan pamuk ekim alanlarının bu yıl daha da artacağına dikkat çekti.

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Geçen yıl 700 bin dönüme yakın pamuk ekim alanının bu yıl 600 bine düştüğünü ve bu yılki fiyat düşüklüğünden sonra çiftçilerin yaşayacağı zararında ardından önümüzdeki dönemde bu oranın daha da düşeceğini kaydeden İskenderoğlu, hükümeti pamuğa sahip çıkmaya çağırdı.

‘Zarar üstüne zarar çiftçiyi bitirir’

Pamuk destekleme primlerinin birkaç yıldır değişmediğine dikkat çeken İskenderoğlu, “2 yıldır pamuk destekleme primi kilogram başına 1,6 TL. Pamuğun çiftçiye maliyeti ise 25,5 TL. Çiftçinin girdi maliyetleri ise her yıl katlanıyor. Talebimiz pamuk destekleme priminin 5 TL’ye yükseltilmesidir. Geçen yıl 21 TL olarak açıklanan pamuk fiyatının bu yıl en az 28 TL’yi bulması gerekiyordu. Ancak Geçen yıl pamuğun fiyatını 21 TL olarak açıklayan üretici birlikleri bu yıl 18,5 liradan açılış yaptı. Dolayısıyla açıklanan fiyat çiftçiyi memnun etmekten çok uzaktır. Geçen yılki fiyatın gerisinde kalan rakam çiftçi için kabul edilmezdir. Çiftçi girdi maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığı, yüzde 130’ları bulduğu bir tabloda açıkça zarardadır. Tepkilerimiz sonucu Üretici birlikleri fiyatı 20 liraya yükseltti ama bu da yetersizdir. Bu tablo değişmezse çiftçi, çiftçilerin zararı sürerse bir sonraki yıl pamuk ekim alanları daha da azalacaktır. Kimse zarar üstüne zararı bile bile göze almaz. Çiftçi binbir emek ve yüksek maliyetle ürettiği pamuğu zararına neden satsın? Zarar üstüne zarar çiftçiyi bitirir. Çiftçinin pamuğu şuan harmanda bekliyor. Pamuğun şuan Çırçır Fabrikaları yerine harmanda bekliyor olması ülke için bir kayıptır. Hükümetin buna bir el atması, pamuğa gereken değeri vermesi, çiftçisinin zararına kayıtsız kalmaması gerekir.” Zararda olan sözleriyle pamuk üreticisine sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Editör: Nazmi Kahraman