Diyarbakır merkez Sur ilçesinde gerçekleştirilen, “Hendek-Barikat” operasyonlarından sonra yıllarca sokağa çıkma yasağının sürdüğü Fatihpaşa   mahallesinin 7 yıl öncesi ve şimdiki hali görenleri şaşırttı. 

Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından tarihi Sur ilçesinde 6 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulanarak başlatılan, “Hendek-Barikat” operasyonları, resmi makamlara göre 3 Mart 2016 tarihinde tamamlandı. 

GACFS1KWkAAnxKq

Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı

Operasyonun resmi olarak bittiğinin açıklanmasından sonra başlatılan hafriyat kaldırma ve inşaat çalışmaları nedeniyle 6 mahalledeki yasak yıllarca devam etti. 

Yeniden yapılaşma çalışmalarında ilk kez Sur’un içinde asfalt kullanılıp yolların yapılmış, Sur koruma imar planına göre hareket edilip Sur mimarisine uygun taştan konutların yapılacağı açıklanmıştı. 

Ancak, yapılan konutların taştan değil, betondan yapıldığı ortaya çıkması ve tepkiler üzerine bu kez söz konusu evlerin duvarlarına taş kaplama yapılmıştı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter vekili Abdullah Çiftçi, özellikle Kurşunlu camisinin bulunduğu Fatihpaşa mahallesindeki değişimi sosyal medya hesabında paylaştı. 

GACFS1HXwAAn89m

Çiftçi paylaşımında, mahallenin 20026 yılı ile 2023 yılları arasında çekilen fotoğraflarını, “Diyarbakır/Sur  Öncesi – Sonrası. İlk günkü ihtişamıyla geleceğe taşıyoruz..  Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın himayelerinde Sur ilçemiz  inşa ve ihya  edildi… Restorasyon süreci devam eden 347 konutun bitmesi ile birlikte ilçe daha da  muhteşem bir  tarih, kültür, medeniyet ve turistik alana  dönüşecektir” mesajı ile paylaştı. 

Editör: Ferit Aslan