Dedesi Ürdün'e kaymakam olarak atanınca Diyarbakır'dan Ürdün'e yerleşen ailenin çocuğu olan Ali Seydo, üniversite bitiren ilk diplomat oldu.

Diyarbakır, tarih boyunca zengin kültürel dokusuyla ön plana çıkmış, ticaretin ve kültürel alışverişin merkezi olmuştuştur. 

Kadim kent Diyarbakır, tarihinde bir çok bilim, kültür ve sanat insanı yetiştirdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Diyarbakır'ın Ergani İlçesine bağlı Çimlihöyük (Lexerî) köyünden Dudikan aşiretine mensup Ali Seydo'nun dedesi 1880 yılında Ürdün'ün Belka ilinin merkezi Es Salt kentine kaymakam olarak atandı. 

Molla Gorani, ''El-Gorani'' ve ''El-Kurdi'' olarak da bilinen ailenin çocuğu olan Ali Seydo, 1908 ylında burada dünyaya geldi. 

Ali Seydo, 1928’de Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden İktisat ve Siyaset bölümünden mezun oldu. Seydo, üniversiteyi bitiren ilk Kürt ve Ürdünlü olarak kayıtlara geçti. 

BİLİNEN İLK KÜRT DİPLOMAT

Ali Seydo

Yaklaşık yirmi yıl Amman, Es Salt, Kerek ve İrbid gibi yerlerde öğretmenlik ve yöneticilik yapan Seydo, bu görevlere ek olarak sekreterlik ve kaymakamlık görevlerini de yürüttü.

Suudi Arabistan, Suriye, Yemen ve Türkiye’de Ürdün Büyükelçisi olarak da görev yapan Seydo, Kürt dili, edebiyatı ve kültürü üzerine makaleler ve kitaplar yazdı. 

El Kamûsu'l-Kürdî el-Hadis adlı Arapça-Kürtçe sözlüğü olan El Seydo'nun Kürtler ve Kürtçe üzerine çok sayıda çalışması bulunuyor.

Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler

Tarihçi, dilbilimci ve diplomat ve tam adı Ali Seydo El-Gewrani El Kürdi olarak geçen Seydo bir açıklamasında, ''Benim ismim Ali Seydo Ali Gewrani Kurdidir. Aşiretimizin adı  Dudikandır. Amed ile Ergani arasında bulunan Deşta Gewraniliyiz.'' demişti.

Seydo 1992 yılındaq 84 yaşında Amman'da yaşamını yitirdi.

KAYNAK: Van 100.  Yıl Üniveresitesi Arş. Gör. Dr. Mustafa Acar

Editör: EYYUP KAÇAR