Meral Özdemir / Özel Haber

Diyarbakır'da bir zamanlar gözde köşkler arasında yer alırken, bu hale geldi.

Kadim kent Diyarbakır içinde bulundurduğu köşkleriyle de ünlüdür. Kentin ileri gelenleri tarafından bir zamanlar yaz aylarının sıcağından kaçmak ve vaktini buralarda geçirmek amacıyla Dicle Nehri yamacında köşkler yer alıyor. Köşklerin yer aldığı bu bölgede Atatürk'ün de bir zamanlar kalması nedeniyle Gazi Köşkü adı verilen köşk de yer alıyor.

PAMUK1

DİYARBAKIR'IN GÖZDE KÖŞKLERİNDEN BİRİYDİ

Gazi Köşkü'ne yakın ve kuzeyindeki yamaçta Pamuk Köşkü de yer alır. 19. yüzyılın sonunda yapıldığı tahmin edilen ve köşk Gazi Köşkü'ne benzerliğiyle dikkati çekiyor. Bir zamanlar yapı ve çevre güzelliğiyle görenlerin hayran kaldığı gözde köşkler arasındaki Pamuk Köşkü, içler acısı bir hale geldi. 

Terk edilen ve bakımsızlıktan yer yer yıkılan, çöplerin biriktiği, içki şişelerinin  atıldığı yer haline gelen Pamuk Köşkü'nün eski halini bilip de bu durumunu görenler gözlerine inanamıyor.

PAMUK3-1

Tescillenmemiş yapılar arasında yer aldığı öğrenilen Pamuk Köşkü'nün kaderine terk edilmesi vatandaşların da tepkisine yol açıyor. Vatandaşlar, yetkililerin bir an önce harekete geçerek, bu ve buna benzer yapıları koruma altına almasını istedi.

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

ALİ EMİRİ'NİN DİZELERİNDE YER ALMIŞTI

PAMUK4

Bir zamanlar, çevresindeki çiçekler, ağaçların yer aldığı bitki örtüsü ile kuş cıvıltılarının eksik olmadığı Pamuk Köşkü'nün güzel görünümü, Diyarbakır'lı Ali Emiri'nin de dizelerinde; ''Suyu Gayet Lâtifu Dilkûşadır- Pamuklu Köşkü suyu Sâfâdır''şeklinde yer almıştı.

İKİYIL ÖNCEKİ HALİ

Yukarıdaki fotoğraf: Köşkün yaklaşık 2 yıl önceki hali

Editör: HABER MERKEZİ