Nazmi Kahraman

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, her yıl düzenlenen "Murat Şenlikleri''ni biliyormusunuz?

Silvan’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kumgölü Köyü Susamış Mezrası Murat Ovası'nda bulunan Maaz Bin Cebel Türbesi’nin çevresinde yaklaşık bin 400 yıldır  Murat Şenlikleri düzenleniyor.

MURAT "HIVDE" ŞENLİKLERİ NE ZAMAN ?

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Kumgölü köyü Susamış mezrasında yapılan ve halk arasında "ser hıvde"  olarak adlandırılan Murat Şenlikleri hazırlıklarına başlandı. Şenlik her yıl olduğu gibi bu yıl da Mart ayının sonunda düzenlenecek.

Bölgede halkın inancına göre Murat veya "ser hıvde" Maaz Bin Cebel'in düğünü olarak kabul edilen şenlikler, Üç gün, üç gece sürüyor.

MURAT "HIVDE" ŞENLİKLERİNİN HİKAYESİ

Şenlik

İslam orduları tarafından, 639 yılında Diyarbakır ve Silvan fethediliyor. 641 yılında bekar olan Muaz Bin Cebel bu bölgeye komutan olarak gönderiliyor. Bölgeye gelmeden önce annesi "benim oğlum daha nişanlı, evlenecek" demesine rağmen, görev için Silvan bölgesine gönderiliyor. 

Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı

Silvan fethedilmiş ancak etrafında halen Bizanslılarla savaş devam ediyormuş. Muaz Bin Cebel ve beraberindekiler burada şehit düşüyor. Annesi günlerce oğlu için ağlıyor. Bir gece rüyasında Peygamber efendiyi görüyor ve ona; ''Sen şehit annesi oldun, merak etme her ne kadar düğünü yapılmamış olsa bile yıllarca bu düğün yapılacak'' demiş  O yüzden yıllardan beri şenlik ve düğün havasında kutlamalar yapılıyor. 

Şenlik1

Üç gün üç gece süren şenliklerde, pazarlar kuruluyor, at yarışları yapılıyor, kına gecesi düzenleniyor. Halaylar çekilip def'ler eşliğinde zikir yapılıyor. Erbaneler eşliğinde Dengbejler ezgileriyle, klam ziyafeti sunuyor. Ziyaretçiler sahabe türbesinde dua edip mum yakıyor. 

Şenliğin son gününde kadınlar, dilekleri kabul olsun diye dilek ağacına bezler bağlıyor ve ellerine kına yakıyorlar.
 

Editör: EYYUP KAÇAR