Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Özgür Ayaydın

TEMA Vakfı, Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, Diyarbakır merkezin güneyinde Dicle Nehri kenarındaki ''Kentsel Gelişme Alanı'' düzenlemelerinin verimli tarım arazilerinde yapılmış olduğu, plan notlarında bu alanların denetim altına alınmasını sağlayacak kararlar öngörülmediği iddia ederek Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı aleyhine 2021 yılında dava açtı.

DANIŞTAY PLANI İPTAL ETTİ

Danıştay 6. Dairesi, 2022 yılında konuyla ilgili Dicle Nehri kenarındaki ''Kentsel Gelişme Alanı'' düzenlemelerinin iptaline karar verdi.

Bu karar üzerine Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlandı.

TARIM ARAZİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Buna göre, DSİ 10. Bölge Müdürlüğünün 2 Kasım 2022 tarihli ve 2824229 sayılı yazısı ile iletilen “Taşkın Risk Durumu” yaratan alanlar dikkate alınarak, Dicle Nehri kenarında ve Bağıvar yerleşiminin batısı, kuzeyi ve kuzey doğusunda kalan, fiilen tarla olarak kullanıldığı ve herhangi bir yapılaşmanın bulunmadığı tespit edilen ve herhangi bir imar uygulamasına konu edilmediği anlaşılan yaklaşık 320 hektar büyüklüğündeki “Kentsel Gelişme Alanı”nın “Tarım Arazisi” olarak düzenlendi.

Yapılaşma2

30 GÜN ASKIDA KALACAK

Düzenlemenin ardından Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği 15 Şubat 2024 tarihinde 30 (otuz) gün süre ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce askıya çıkarıldı.

Editör: Özgür Ayaydın