Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak

Diyarbakır’ın gururu olan tescilli ciğer, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Ancak bu gün itibarıyla Diyarbakır’ın tescilli ciğerine zam geldi. Peki, ciğerin fiyatı neden arttı? Diyarbakır halkı ciğerden vazgeçecek mi?

2023’te çiğ olarak 380 liradan satılırken 2024’te 500 liraya çıktı. Vatandaşın ciğere rahat ulaşabilmesi için ise kentteki esnaf, hazır porsiyona yüzde 10’luk zam yaptı. 2023’te günde 7,5 ton, yıl boyunca da 2 bin 700 ton satılan Diyarbakır’ın tescilli ciğeri, vatandaşlar tarafından “Altınla yarışsa da ciğerimizden vazgeçmeyiz” diyerek yorumlandı.

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli lezzeti ciğer, et fiyatlarını solladı. Ciğerin çiğ hali 380 TL’den 500 TL’ye, porsiyon fiyatı ise 230 TL’den 260 TL’ye çıktı.

Diyarbakır’da günlük tüketimi yaklaşık 4 tona ulaşan kuzu ciğerinin kilosu, et fiyatlarını geçti. Kasapta kuzu ciğerinin kilosu 420 TL’ye satılırken, Diyarbakır’da ciğerin 1 porsiyonu ise restoranlarda 260 liradan satılmaya başlandı. Diyarbakır’da kuzu ciğer kebabı etle yarışır hale geldi.

CİĞERE BEDEN ZAM GELDİ?

Ciğerin fiyat artışının nedeni, arz-talep dengesizliği olarak gösteriliyor. Ciğer, Diyarbakır’ın en çok tüketilen ve sevilen yiyeceklerinden biri. Coğrafi işaret tescil belgesi aldıktan sonra ciğerin tüketimi daha da arttı. Ancak ciğerin üretimi, kuzu sayısının azalması ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle yetersiz kaldı. Bu da ciğerin fiyatını yükseltti.

DİYARBAKIR HALKI CİĞERDEN VAZGEÇECEK Mİ?

Diyarbakır halkı, ciğerin fiyatının artmasına rağmen ciğerden vazgeçmeye niyetli değil. Ciğer, Diyarbakır’ın kültürünün ve damak tadının bir parçası. Ciğerin fiyatı altınla yarışsa da ciğerden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Diyarbakırlılar, ciğerin sağlığa da faydalı olduğunu belirtiyor. Ciğerin, kan yapıcı, enerji verici ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin olduğunu ifade eden Diyarbakırlılar, ciğerin tadına doyamıyor.

Editör: Ayşegül Yaşar