Eyüp Kaçar

Diyarbakır'ın tarihinde tanınmış ilk 2 otelinin hangisi olduğunu biliyormusunuz? 
Sur’da, 1 asır önce eski adları Medine ve İzzet Paşa, şimdi ise Hz. Süleyman olan caddede kentin ilk oteli olarak faaliyet yürüten Anadolu Oteli bulunuyordu. Ancak, kayıtlarda otel ile ilgili bilgi yer almıyor. Bir asır önce çekilen fotoğraflarda 2 katlı bazalt taşlardan yapılan tarihi otel bütün görkemi ile Sur’daki o dönemin yapıları arasında dikkati çekiyordu. 

OTELDEN ESER KALMADI 

Anadolu Otel BugünüAnadolu Oteli  bir asır önce                                                                                                                        Otelin bugünkü yeri

Anadolu Oteli'nde, o dönem Diyarbakır'a gelen varlıklı aileler ve tüccarlar kalıyordu. Otel, Saraykapı’ya girmeden sol tarafta yer alıyordu. Aynı cadde üzerinde 1 asır önce çekilen fotoğrafta otelin hemen bitişiğinde yer alan ve 3 kemeri bulunan işyeri de dikkat çekiyor. 

Anadolu OtelAnadolu Oteli 1 asır önceki hali

CEGA Medya olarak 1 asır önce çekilen fotoğrafın izini sürerek aynı yerde aynı açıyla bugün bir fotoğraf karesi çektik. Görkemli Anadolu Otelinin yerinde 3 katlı beton bir yapı dururken, 1 asır önceden günümüze sadece 3 kemerli işyeri kalmış. 

Anadolu Otel Bugünkü Hali

Anadolu otelinden geriye kalan

YALOVA OTELİ'NDEN GERİYE NE KALDI

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Yalovba Oteli̇ BugünüYalova Oteli bir asır önce                                                                                                      Yalova oteli yerine yapılan otel New Tigris
 
Diyarbakır'da bir asır önce Dağkapı Meydanı'na bakan yerde de Yalova Oteli yer alıyordu. 

Diyarbakır'da 1920 yılında Vehbi Koçak tarafından yaptırılan ve binayı yapan mühendisin Yalovalı olması nedeniyle Yalova Oteli adı verilen yapıdan günümüze bir şey kalmadı. 

Y A L O V A

Yalova Oteli bir asır önce

Anadolu Oteli ile arasındaki fark, Yalova Oteli'nin yerine yeniden otel yapılması. Yalova Oteli'nin yeri günümüzde New Tigris Oteli'nin bulunduğun yerdi.

Diyarbakır'ın bir asır önceki bu iki oteli ülke genelinde bilinen ve isim yapan otellerdi.

Yalova oteli 1930'lu yıllarda Dağkapı surlarının yıkımıyla Dağkapı Meydanı’na açıldı. 1925’te yaşanan Şeyh Sait İsyanı sonrasında kurulan İstiklal Mahkemeleri için Diyarbakır'a gelen mahkeme heyeti Yalova Oteli’nde bir süre konaklamışlardı.

Nevtıgris

Yalova Oteli'nin yerinde bugün New Tigris Oteli var.

Kaynak:  DKVD (Diyarbakır Hafızası) / Antoloji Diyarbakır

Editör: EYYUP KAÇAR