Meral Özdemir

Diyarbakırlı Ecrin Tekeş,  dünyanın en parlak 100 öğrencisinin seçildiği "Rice Of The World"e Suriçi'ndeki yerinden edilme sürecini konu edindiği "Yerinden Edilmenin Sesi" çalışmasıyla  katılmaya hazırlanıyor.

 Rice Of The World'e psikoloji ve sosyoloji kategorisinde yarışacak olan  Diyarbakır TED Koleji 10. sınıf öğencisi Ecrin Tekeş, 2015'de kentte meydana gelen çatışmalar sonrası Suriçi'nde yaşayanların evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirterek, projesini şu sözlerle özetledi:
 "Suriçi'nde evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar büyük zorluklar yaşadı ve bazıları hala bu zorlukların etkilerini yaşıyor. "Voices of Displacement" (Yerinden Edilmenin Sesi) isimli projemin amacı, bu insanların yaşadıkları psikolojik ve sosyolojik etkilerin derinine inmek ve seslerini duyarmak. Bu süreci yaşayan insanların hiç de şanslı olmadıklarını, aksine büyük zorluklar yaşadıklarını topluma anlatmak, süreçli ilgili  yanlış bilgi ve düşünceleri ortadan kaldırmak ve toplum içinde dayanışmayı artırmak için bu projemi yaptım. "

38Ae04D3 6Dac 4Ada 8Ec6 3Cc5Fcbdbab7

Hedef:  Harvard, Yale veya Standford 

Tekeş, yaşadığımız dünyanın en büyük eksikliklerinden birinin empati yoksunluğu olduğunu, projesiyle Suriçi'nde  yerinde edilme süreci ve sonrası insanların yaşadıkları zor dönemi doğru bir dille aktararak toplumsal dayanışmayı artırmayı hedeflediğini söyledi.

Rice Of The World'e her yıl dünyadan çok sayıda projenin başvurduğunu ifade eden Tekeş, "Ben psikoloji ve sosyoloji kateagorisinde katılacağım. Projemle ilgili voiceofdisplacement.com websitemi hazırladım, Siz de destek olabilirsiniz. Harvard, Yale veya Standford üniversitelerinden birinde yapay zeka mühendisliği okumayı hedefliyorum" dedi.
    
 "Rise For The World" nedir

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ve Wendy Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ve Oxford Üniversitesi bünyesindeki Rhodes Trust vakıflarınca desteklenen, "Rise For The World inisiyatifi", her yıl dünya genelinde 15-17 yaşları arasında gelecek vadeden 100 genci ‘Global Rise Winner’ olarak seçiyor.

Seçilen gençler, eğitimleri ve gelecekteki kariyerleri için çeşitli teşvikler almaya hak kazanıyor. İnisiyatifin amacı ,yer yıl toplumun sorunlarına duyarlı projelerle gelecek vaad eden dünya çapında 100 parlak genci seçerek, hayat boyu desteklemek.

Eğitim inisiyatifi 'Rise for the World' projesine  geçen yıl 170 ülkeden 50 bini aşkın öğrenci başvurdu. Adaylar arasında 42 ülkeden 100 başarılı öğrenci seçildi.
 Diyarbakır'dan  da  Ada Nur Nas, Gül Karen Aça,  Berra Nur Yüce, Yiğit Efe Nas ve Gülbin Atlı dünyanın en parlak 100 öğrencisi arasına girmeye hak kazanmıştı.
 

Editör: Meral Özdemir