Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık ölümlerinin yüzde 40 artığını açıkladı.

livescience.com'da yer alan haberde, COVID-19 pandemisi sırasında kızamık aşılamasındaki düşüşlerin, dünya genelinde kızamık vakaları, ölüm ve büyük salgınlarda artışa neden olduğu kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yeni bir rapor yayımladı. Rapora, göre, kızamık vakaları, ölümler ve salgınlar 2021 ve 2022 yılları arasında önemli ölçüde arttı.

KIZAMIK YÜZDE 18 ARTTI

CDC'nin Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu'nda (MMWR) 17 Kasım Cuma günü yayınlanan araştırma, 2021 ile 2022 yılları arasında tahmini kızamık vakası sayısında yüzde 18'lik bir artış olduğunu ortaya koydu. Bu, yaklaşık 7,8 milyon vakadan 9,2 milyonluk bir artış. Kızamık ölümleri küresel olarak yüzde 43 artarak 2021'de 95.000'den 2022'de 136.200'e yükseldi. Kızamık için "büyük veya yıkıcı salgınlar" bildiren ülke sayısı 2021'de 22'den 2022'de 37'ye sıçrayarak yüzde 68'lik bir artışa işaret etti.

CDC'nin Küresel Bağışıklama Bölümü direktörü John Vertefeuille yaptığı açıklamada, "Kızamık salgınları ve ölümlerindeki artış şaşırtıcı, ancak ne yazık ki son birkaç yılda gördüğümüz azalan aşılama oranları göz önüne alındığında beklenmedik değil" dedi.

Uzmanı uyardı, ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor Uzmanı uyardı, ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor

BAĞIŞIKLIK SİŞSTEMİNİN HAFIZASINI SİLİYOR

Kızamığın, bağışıklık sistemi hafızasını sildiği ve bağışıklık sisteminin diğer enfeksiyonlarla savaşmadığı belirtildi.

DSÖ'nün bağışıklama, aşı ve biyolojik ürünler direktörü Dr. Kate O'Brien yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

''Pandeminin ardından düşük gelirli ülkelerde kızamık aşısı kapsamında iyileşme olmaması, eylem için bir alarm zilidir. Dünyanın her yerindeki çocuklar, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, hayat kurtaran kızamık aşısı ile korunma hakkına sahiptir.''

Dünya çapında, ikinci MMR dozu ile kapsama alanı 2022'de yüzde 74 idi. CDC'ye göre, toplulukları salgınlardan korumak için hem birinci hem de ikinci dozlarla kapsamın yüzde 95'e ulaşması gerekiyor.

Editör: EYYUP KAÇAR