Özgür Ayaydın

Diyarbakır, son dönemde arasında yabancıların da yer aldığı çok sayıda ünlü sanatçıyı ağırlıyor. Adeta konser merkezi haline gelen Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi, 13 Aralık'ta Rus müzisyen Evgeny Grinko'yu, 15 Aralık'ta ise Rewşan Çeliker'i ağırlayacak.

Gençliğinde rock tarzında müzik yapan gruplarda davul çalan ve ilk bestesini 16 yaşında yapan Grinko, daha sonra klasik müziğe yöneldi. Grinko'nun, 2010 yılında çeşitli platformlarda 30 milyonu aşkın dinlenmeye ulaşan Valse bestesi ile dünyaya sesini duyurmayı başardı.

ORMANA YERLEŞTİ

Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak

10 yıldır şehirden uzaklaşıp ormandaki küçük bir evde yaşayan Grinko, yeni besteler yazmaya ve belgesel filmler için müzik yapmaya devam ediyor. Evgeny Grinko, büyülü müziğiyle dinleyicilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. 22 yaşında piyano ve klasik müziğe ilgi duyan ve bu yaşta piyano çalmayı öğrenen müzisyen aynı zamanda ileri yaşlarda enstrüman eğitimi almak konusundaki ön yargıları da bir kez daha yıktı.

PİYANO, GİTAR VE DAVULDA HÜNERİNİ SERGİLİYOR

Kendi kültüründen izleri bestelerine taşıyan Evgeny Grinko, konserlerinde piyano haricinde gitarda ve davulda da hünerlerini gösteriyor. Dünyada pek çok ülkede sayısız konser veren Evgeny Grinko, performanslarında geniş bir keman, akordiyon ekibi ve davulcu ile sahne alıyor.

OYUNCU VE MÜZİSYEN: REWŞAN

Lisans eğitimi boyunca keman, yaratıcı drama ve tiyatro eğitimleri alan sanatçı, Ankara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Pera Güzel Sanatlar keman-viyola alanında müzik ve armoni eğitimi alan Rewşan Çeliker, birçok üniversitenin oda ve caz orkestralarında çaldı. Kurucuları arasında bulunduğu İstanbul Film Müzikleri Orkestrası’nda (İFMO) ise birçok başarılı konsere imza attı.

Rewsan Celiker

2014 yılında Kürtçe kadın sözlü geleneği ve müzikal bellek üzerine araştırmalar yaptığı ‘Dengên Bakûr’ (Kuzey’in Sesleri) adlı televizyon programını hazırlayıp sundu. 2017 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Oyunculuk Yüksek Lisansından mezun oldu, tezini ‘sokak deneyimi bağlamında Edith Piaf ve müzikal tiyatro’ üzerine yazdı.

Sanatçı müzik yaşamına akustik konserlerle devam ediyor. Son dönemde akustik ve samimi videolarıyla öne çıkan Rewşan Çeliker, bilinmeyen şarkılardan ziyade, çoğumuzun kültürel belleğinde yer alan ezgilerle, dinleyenleri keyifli bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Editör: Özgür Ayaydın