Meral Özdemir

BBC'nin 2023 yılı dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadın listesi açıklandı. Listede Türkiye'den  bir çok icadıyla tanınan bilim kadını Canan Dağdeviren de yer aldı.  Dağdeviren,  "elektronik sütyen" buluşuyla  bilim dünyasında heyecan yaratmıştı.

BBC'nin geleneksel hale gelen  ve merakla beklenen  dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını listesini  açıkladı. Etkileyici hikayeleri ve başarılarıyla ilham olan kadınların öne çıktığı bu yıl ki listede Dağdeviren'in yanı sıra  Amal Clooney, Barbie filminin yıldızı America Ferrera, eski ABD First Lady'si Michelle Obama ve yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru gibi isimler yer alıyor.

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu


HASTA TEYZESİNİN BAŞUCUNDA BEKLERKEN 

Halen dünyanın en önemli üniversitelerinden  ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde çalışan Doçent Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserinin ultrasonla erken teşhisini sağlayan ve bunu kolaylaştıran elektronik sütyen geliştirmeyi başarmıştı. Dağdeviren'i buluşuna götüren olay ise teyzesinin hastalığı oldu.

Canan Dağdeviren, hasta  teyzesinin  baş ucunda beklediği sürede buluşunun kaba çizimlerini tamamladı. Sütyen içine yerleştirilebilecek ve yüksek meme kanseri riski taşıyan bireylerin daha sık taranabilmesini sağlayacak cihaz böylece ortaya çıkmış oldu. Dağdeviren'in geliştirdiği teknolojinin erken evre tanıyla milyonlarca insanın hayatının kurtarılmasına umut ışığı  oldu.
Dağdeviren proje için ilhamını, 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve 6 ay sonra hayatını kaybeden teyzesi Fatma Çalışkanoğlu’ndan aldığını söylemişti.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

Daha önceki buluşlarıyla da adından söz ettiren ve  bilim dünyasında ilgiyle izlenen Dağdeviren, sosyal medya hesabından, BBC'nin 11.sini düzenlediği ve dünyanın dört bir yanından  seçilen 100 ilham verici etkili kadın listesinde bulunmaktan dolayı  mutlu olduğunu belirterek, "BBC'nin duzenledigi, 100 ilham verici ve etkili kadin listesine secilmis olmaktan, Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ederek "Biz de varız!" diyebilmekten dolayı cok mutluyum. Medikal cihaz buluslarım dünya kadınlarına ve onları sevenlerine armağan olsun!" şeklinde duygularını paylaştı.

GENÇ MUCİT, CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR

Canan Dağdeviren, 1985 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'de tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.  Halen dünyanın en önemli üniversitelerinden  ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: Meral Özdemir