Nazmi Kahraman

El ve ayak tırnaklarının yaz aylarında daha harektili olması nedeniyle hızlı uzadığı tespit edildi.

Tırnak insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir insan vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar keratin adı verilen  sertleşmiş proteinden oluşur. Tırnağın başlangıç kısmında deri ile birleştiği alanda bulunan yarımay şeklindeki beyaz şekle "lunula" adı verilir.

El tırnakları ayak tırnaklarından 4 kata kadar daha hızlı uzamaktadır. Bu sayı, bir kişinin yaşına, cinsiyetine, beslenmesine, aktivite miktarına, genetik özelliklerine ve mevsime göre değişebiliyor. 

EL VE AYAK TIRNAKLARININ UZAMA HIZI

Gerçekten de el tırnaklarımız, ayak tırnaklarımızdan 2 ile 4 kat daha hızlı uzamaktadır. 

Bir el tırnağının kökten uca kadar kendini yenilemesi 6 ay kadar sürerken, ayak tırnakları için bu süre 12 ile 24 aya kadar çıkabilmektedir. El tırnaklarının uzama hızı ayda ortalama 3 ile 4 milimetre iken, ayak tırnakları için bu 1 milimetre civarındadır.

El tırnaklarının  ayaklara göre daha hızlı uzadığını belirten Uzmanlar, ''kalbe daha yakın olması nedeniyle el tırnakları, ayak tırnaklarına göre daha iyi ve daha fazla besin ve oksijen alır. Bu yüzden de daha hızlı uzarlar'' dedi.

SAĞ EL TIRNAĞININ UZAMASI SAĞLIK GÖSTERGESİ

Besinlerin, kılcal damarlar aracılığıyla tırnakların altındaki yatağa taşındıklarını ve buradan da hücreleri beslediklerini ifade eden uzmanlar, şöyle dedi:

Haşimato hastalığı nedir? Haşimato hastaları bu besinlere dikkat! Haşimato hastalığı nedir? Haşimato hastaları bu besinlere dikkat!

''Ellerimizi, ayaklarımızdan daha fazla kullandığımız için sık sık dış darbelere, şoklara ve fiziksel kuvvetlere maruz kalıyor. El tırnaklarımız ayaklardakine göre daha hızlı uzar. 

Sağlıklı insanların sağ ellerindeki tırnakların sola göre daha hızlı uzar. Tırnakların aşınması durumu da dengeleyici bir unsurdur. Mesela futbolcuların ayak tırnakları kısmen daha hızlı uzuyor. Bu da toptan ötürü aldığı darbelerin etkisinden kaynaklanıyor. Ancak sebebi ne olursa olsun, tırnaklar benzer şekilde uzarlar. 

'YAZIN TIRNAK DAHA HIZLI UZAR'

Tırnakların ana maddesi keratin isimli bir kimyasaldır. Saçlarımızda, derimizde, ve hayvanların boynuzlarında bulunmaktadır. Tırnaklar, tırnak matrisi denen yapı üzerindeki basıncın etkisi altında üretilen keratinin, daha önceden üretilen tırnağı dışarı doğru itmesi sebebiyle uzamaktadır. Bunlara paralel bir şekilde, parmak uzunluğunun da tırnak uzama hızına doğrudan etki ettiği bilinmektedir. Yani uzun parmaklı insanların tırnakları daha hızlı uzamaktadır. Ayrıca aşırı diyet uygulama ve düşük proteinli beslenme, tırnak uzamasını yavaşlatırken, 30 yaşın altındaki bireylerde de tırnak uzama hızı daha yüksektir. 

Yaz dönemlerinde tırnakların daha hızlı uzadığı bilinmektedir.

KAYNAK. Vikidipedia
 

Editör: Nazmi Kahraman