Dünyada en fazla Asya kökenli ırklarda görülen anomalide, Diyarbakır ve Şanlıurfa ilk sırada yer alıyor.

Yapılan araştırmalarda, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunulması kısa ve uzun vadede bireyler ve ebeveynler üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Hastalıkların en iyi tedavisi hiç şüphesiz ki hastalıkların ortaya çıkmasını engellemektir. 

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde oluşturulan Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Ünitesi'nin bir ilk olduğu bildirildi.

DDY anomalisi olarak adlandırılan ve yenidoğan bebeklerde görülen dudak damak yarığının erken müdahale edilmesiyle tedavi edildiği kaydedildi.

Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi

Bu anomalilerin bütüncül tedavileri hakkında aile eğitim programlarının bu tedavi protokolüne eklenmesinin, Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Ünite uygulamalarıyla bir ilkin oluşturulduğu bildirildi.

DİYARBAKIR VE ŞANLIURFA İLK SIRADA

Bebek-4

Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda DDY anomalisinin en fazla Asya kökenli ırklarda gözlemlendiği ve b u tür anomalilerin ençok Güneydoğu'da görüldüğü ifade edildi.

DDY oluşumuna etki eden faktörlerin başında genetik faktörlein geldiği belirtilirken, bu genetik faktörlerin başındaydsa akraba evliliklerinin geldiği bildirildi.

Dicle Üniversitesi'nce yapılan açıklamada, TÜİK verilerine göre akraba evliliği ve doğurganlık hızının en fazla olduğu iller arasında Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi DDY için de en etkili tedavinin hiç şüphesiz bu anomalinin ortaya çıkmasına neden olan genetik ve çevresel faktörlerin önüne geçmek olduğu ifade edildi.

Beb

Üniversite yetkililer, bu konuda ailelere hizmet verilmesi amacıyla birim oluşturduklarını ve bu birimde ailelerin bilgilendirildiğini kaydederek, ''bölgede açılan ilk ve tek merkezde ailelere bu tür anomalilerle ilgili bilgi veriliyor'' dedi.

Editör: Ayşegül Yaşar