Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu?

Ev hanımlarına emeklilik seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Ev hanımlarına prim desteğiyle ilgili son durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıkladı.
Bakan Işıkhan, Kanal 7 yayınına konuk olarak yaptığı açıklamada, ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmaların başladığını söyledi. Işıkhan, “Bu da Cumhurbaşkanımızın mayıs ayındaki seçim dönemimizde önemli müjdeleri arasındaydı. İnşallah 5 yıllık dönem içerisinde ev kadınlarına bu iyileştirmeyi yapacağız. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacağını da özellikle vurgulamak isterim. Hedefimiz orta vadede bunu uygulamaya aktarmak olacak.” dedi.

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?

Ev hanımlarının emeklilik şartları henüz netleşmedi. Ancak Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olabilecek ve primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Böylece ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Ayrıca ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.

Bakan Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik konusunda dört aşamalı bir plan hazırladıklarını da belirtti. İlk aşamada, Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek. İkinci aşamada, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü aşamada da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son aşamada ise doğum borçlanmasıyla ilgili olacak.

Editör: Ayşegül Yaşar