Yerel seçim tarihinin yaklaşması ile birlikte gözler Diyarbakır başta olmak üzere HEDEP’in en güçlü olduğu bölge illerine çevrildi. Peki HEDEP’e başvurular ne zaman yapılacak, HEDEP adaylarını nasıl belirleyecek işte detaylar. 

HEDEP’E BAŞVURULAR 24 KASIM’DA BAŞLIYOR 

HEDEP-3

Kürt seçmen arasında zaman zaman tartışma konusu olan HEDEP adaylarının nasıl belirleyeceğine dair önemli bilgilere ulaşıldı. HEDEP il ve ilçelerde il ve ilçe seçim komisyonları kuracak. 24 Kasım’da başvuruları alacak olan HEDEP, bu başvuruları il ve ilçe komisyonlarında değerlendirilecek.

her-kesimle-gorusebiliriz-spua

ADAYLARIN HUKUKSAL DURUMU İNCELENECEK 

HEDEP il ve ilçe seçim komisyonları öncelikle adayların hukuksal durumlarını inceleyecek. Geçmişte hukuksal durumlarından dolayı 5 belediye başkanının mazbatasının verilmemesini göz önüne alan HEDEP bu kez detaylı bir inceleme yapacak. Adayların iki eşli olması gibi HEDEP’in ilkelerine uymayan durumlarına da bakıldıktan sonra ön seçim yapılacak.

Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları

690x390cc-ank-15-10-2023-hedep-isim4.jpg

ADAY BELİRLEMEDE KİMLER OY KULLANACAK

HEDEP’in aday adayları belirlendikten sonra yapacağı ön seçimde, HEDEP’in devamı olduğu bütün partilerin eski il ve ilçe yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile seçimin yapıldığı kentteki bütün sivil toplum kuruluşlarını temsilen temsilciler oy kullanacak. 

SANDIKTAN KİM ÇIKARSA O ADAY GÖSTERİLECEK

Daha önceki seçimlerde adayları ile ilgili tartışmalar yaşayan HEDEP’te bu kez bütün halk temsilcilerinin oy kullanacağı sandıktan kim çıkarsa onun aday gösterileceği belirtildi. Ön seçim ve sandıktan çıkan ismin aday gösterilmesinin, hem HEDEP kongresinde önce yapılan konferans hem de HEDEP’in kongresinde karara bağladığı bir konu olması nedeniyle kesinlikle uyulacağının altı çiziliyor. (Medyascope)

Editör: Ferit Aslan