Herkes onu, Kürt İslam alimi müfessir ve yazar Said Nursi olarak biliyordu, ancak gerçeğin öyle olmadığı belirlendi.

Soyadı kanunu çıkmadan önce, halk tarafından tanınmış olanlar, daha ziyade doğdukları yer veya bölge ismiyle anılırlardı. 

Osmanlı döneminde ''Kürdistan'' olarak anılan ve şimdiki Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu Bölgelerini kapsayan coğrafyada doğduğu için Said-i Nursi de, ''Said-i Kürdi'' olarak bilinirdi. Ayrıca kendisine; "Molla Said-i Meşhur", "Molla Said", "Bediüzzaman" ünvanları da verilmişti.

NURS'U TERCİH ETTİ, BAŞKA SOYADI VERİLDİ

Said Nursi, Soyadı Kanunu çıkınca, doğduğu yer olan "Nurs" soyadını kendisine seçti. Seçtiği Nurs'lu anlamına gelen "Nursi"  sözcüğünü tercih etmesine rağmen bu resmi kayıtlara geçmedi.

Said Nursi'nin isteğine rağmen, devlet yetkilileri kendisine, "Okur" soyadını vererek kayıtlara da bu şekilde geçti. Verilen resmi soyisime rağmen Said Nursi soyadı ile anılmış ve hatta resmi zevat da Saidi Nursi olarak kabul etmiş ve tarihe de bu şekilde geçmiştir.

2525 sayılı kanunla yürürlüge getiren soyadı kanunu, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 tarihinde resmi gazetede yayımlanmış ve 2 Ocak 1935'te yürürlüğe girmiştir.

SAİD OKUR KİMDİR

Sait Okur bilinen adıyla Said Nursi, Kürt İslam alimi müfessir ve yazardır. Birinci dünya savaşında Kafkasya cephesinde milis alay komutanlığı yapmıştır. İslam üzerine yazılmış ve 300 kadar ayeti tefsir etmiş, Risale-i Nur isimli eseri 50'den fazla dile çevrilen külliyatin yazarıdır. 

1877  yılında Bitlis'in Nurs köyünde doğan Said Nursi, 23 Mart 1960 yılında hayatını kaybetmişti.

Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor

64 yıl önce hayatını kaybeden Said Nursi'nin mezarının nerede olduğu bilinmiyor.

Editör: EYYUP KAÇAR