Ayşegül Yaşar

Dünyada insanların en çok ölümüne yol açan hayvanın sivrisinekler olduğunu biliyor muydunuz?

BBC’nin popüler bilim yayını Science Focus, dünyada insanların en çok neden öldüğünü araştırdığı 10 maddelik listeyi yayımladı. 10 maddelik listeye göre insanlar açısından dünyanın en tehlikeli hayvanının sivrisinekler olduğu belirtildi.

Sivrisinekler sıtma, Dang Humması, Zika gibi birçok hastalığa neden olan mikroplar taşıyabildikleri ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bu minik böceklerin, ısırıklarıyla her yıl yaklaşık 800 bin insanın öldüğü kaydediliyor.

Listenin başında zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alırken, dünyanın en tehlikeli 10 hayvanı şöyle sıralandı:

''Afrika'nın orta, doğu ve güney bölgelerinde yaşayan aslanlar, aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.

Nehir ve göl kenarlarında yaşamayı tercih eden suaygırları hipopotam diye de biliniyor. Otobur suaygırları yüzünden her yıl 500 insan hayatını kaybediyor.

Gösteri hayvanları olarak kullanılan filler de, korktuklarında insanları ezerek felaketlere neden olabiliyor. Filler de her yıl 600 insanın ölümüne yol açıyor.

Hollywood filmlerinde de soğuk kanlı katiller olarak resmedilen timsahlar, yılda bin insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Hepsi zehirli olmasa da akrepler de yılda 3 binden fazla insanın ölümüne yolaçıyor. Dünyada 1000 kadar akrep türünün 30'u ölümcül zehir taşıyor.

Böcekler nedeniyle de  her yıl 10 bin insan hayatını kaybediyor. 

Özellikle kırsal kesimlerde her yıl 59 bin kişi kuduzdan ölüyor.

Yılanlar da yılda  138 bin insanın ölümüne yol açıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor

İNSANLAR KENDİLERİNE DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

İnsanların kendisi, listedeki çoğu hayvana kıyasla daha fazla insanın ölümüne yol açıyor.

Yalnızca cinayetler yüzünden hayatını kaybeden kişilerin sayısı yılda 400 bin kadar.

İnsanlar, başta savaşlarda olmak üzere adeta birbirini katlediyor. Yaşayan en ölümcül canlı listesinin ikinci sırasında ise sivrisinekler yer alıyor. 

Kaynak: Ayşegül Yaşar