Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Meral Özdemir

Diyarbakır'da bazı özel okullarda, para  karşılığında derslerin işlenmediği, devam şartının olmadığı "hayalet sınıf"lar oluşturulduğu iddiasıyla  incelemelerde bulunmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı"ndan müfettiş gönderildi.

Diyarbakır'da bazı özel okullarda, üniversite sınavına hazırlanmak isteyen 12. sınıf öğrencileri için  25 bin lira karşılığında  derslerin işlenmediği, devam şartının olmadığı "hayalet sınıf"lar oluşturulduğunu belirten bir çok  veli ve öğretmen, bir süre önce  MEB'e hayalet sınıflara kayıt olan öğrencilerin devamsız oldukları halde sınıfta gibi gösterildiği iddiasıyla durumu Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bildirdi.

Veliler, söz konusu okulların , 12. sınıflarına kayıtlı  'hayalet" olarak tanımlanan öğrencilerin okullarına devam edip etmediklerine ilişkin inceleme yapılmasını ve  mevzuata aykırı işlem yapıldığının anlaşılması halinde yasal işlem başlatılmasını istedi
Bu ihbar üzerine MEB, Diyarbakır'da bazı özel okullarda  'hayalet öğrenci" uygulamasıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere müfettiş görevlendi.
Müfettişlerin söz konusu okullarda denetimlerine devam ettiği öğrenildi.

25 BİN LİRAYA DİPLOMA


Haksız rekabet ve etik dışı bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını belirten eğitimciler, açık liselere geçişin zorlaşması üzerine hayalet sınıf ve öğrenci uygulamasının ortaya çıktığını belirtti.

Üniversite hazırlık kurslarının bir kısmının bu hayalet okullarla anlaşmalı ve buralardan yönlendirmelerin de olduğununu iddia eden eğitimciler, şunları kaydetti:
 "Hazırlık kursu öğrencinin kaydını anlaşmalı oldukları bu liselere yapıyor. Öğrenci okuyor görünüyor ancak okula devam etmiyor. Öğrenci okulda olmadığı halde var gösteriyorsanız, bu okulun kapanmasına kadar götüren bir sebeptir. Öğrenciyi okulda gösteriyorsanız  bu çok ciddi bir sorumluluktur. 25 bin lira karşılığında okula gelmeden para karşılığı diploma veriliyor. Öğrenci okula gelmeden, sınavdan yüksek puan almış gibi gösteriliyor. Büyük bir haksızlık, haksız rekabet."

ÇALIŞMA RUHSATI İPTAL EDİLEBİLİR

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, mevzuata aykırı fiilin işlendiği özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Özel okul sahiplerine de brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.


 

Editör: Meral Özdemir